Home Actualitate După 107 ani …

După 107 ani …

by Crina Matei
0 comment

După 107 ani, Farul Genovez, de pe faleza cazinoului din Constanța , luminează din nou. Monumentul a fost reabilitat de primărie în colaborare cu Uniunea armenilor din România. De ce Uniunea armenilor, pentru că el a fost construit de către inginerul francez de orgine armeană, Artin Aslan, nimeni altul decât bunicul Anei Aslan. Vechiul simbol al orașului își trăiește acum a doua viață.

Clădirea e înconjurată în mister iar originea ei se pierde în legende vechi. Una din ele spune cănumele vine de la un calificativ acordat de turci, impresionați de construcțiile înalte cu ziduri groase pe care le-au întâlnit la Constanța. Le-au  denumit Genevis Calèe : cetate genoveză. Altă legendă este și mai veche.

Diana Slav – ghid turistic “Un negustor genovez s-a izbit cu nava de stânci pe o furtună pe timp de noapte și a fost salvat de familia care locuia în zonă.  Și-atunci a construit primul far ca alții să nu mai piardă tot, cum a pierdut el”

Insă clădirea pe care o vedem astăzi este ridicată de o companie maritimă britanică, pe cheltuiala sa. Au angajat armeni, știut fiind că erau buni constructori. În timpurile noastre, farul n-a mai fost de folos. S-au comstruit unele noi, moderne, la Constanța, Tuzla și Mangalia, iar Farul Genovez a fost lăsat să moară.

Liviu Merdinian – liderul comunității armenilor: “mecanismul farului dispăruse, nu se știe când; a fost extras pentru că el nu mai funcționează din 1913. Suport nu mai avea, infrastructura trebuia întărită.”

Comunitatea armenilor și municipalitatea s-au apucat de restaurare. Au refăcut zidăria și instalația electrică din turn, iar când a fost vorba de lupa centrală și prismele de sticlă care amplifică lumina, au mers la Muzeul de Marină. Au luat tot ce le-a trebuit și au montat mecanismul.

Clădire emblematică a Constanței, farul a funcționat timp 53 de ani (1860-1913), când rolul de ghidare a navelor spre portul Constanța i-a revenit mult mai modernului far Carol I, amplasat în capătul digului din port.

Sursa foto: Adevarul..ro

related posts

Leave a Comment