Home Actualitate Bugetul județului Constanța

Bugetul județului Constanța

by Antonia Mocanu
0 comment

Ședința de consiliul județean aferentă lunii februarie a adus cu sine nu mai puțin de 98 de proiecte de hotărâre pe ordinea de zi. Toate acestea au fost votate în unanimitate, însă au existat dezbateri și discuții în contradictoriu în ceea ce privește bugetul județului, dar și cheltuielile aferente, cât și modul în care acestea au fost structurate și gestionate de către Consiliul Județean.

Bugetul de venituri și cheltuieli al județului Constanța pe anul 2020 este structurat astfel: veniturile sunt de aproape 394 milioane lei, iar cheltuielile de peste 486 milioane lei. Aproape 20 milioane lei reprezintă subvenții de la bugetul de stat pentru finanțarea unor programe de interes național, peste 15 milioane lei din PNDL, iar sumele primite de la Uniunea Europeană depășesc 55 milioane lei.

Cele mai multe cheltuieli sunt în zona de asistență socială, de peste 154 milioane lei. Dintre instituțiile de cultură, cei mai mulți bani primește Teatrul de Stat Constanța – peste 8,6 milioane lei, urmat de Centrul Cultural Județean „Teodor T. Burada” – peste 8 milioane lei, iar Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța – peste 5,3 milioane lei.

Bugetul județului Constanța este  mai mic cu 73 de milioane de lei față de 2019, iar potrivit președintelui Consiliului Județean, această tăiere se datorează deciziilor Guvernului liberal care ar fi  tăiat din bugetul județului Constanța 73 de milioane. Din această cauză, au fost afectate o serie de investiții. În replică, liberalii constănțeni au explicat faptul că cele 73 de milioane de lei sunt banii pe care Guvernul îi alocă direct primăriilor.

Potrivit datelor, CJC estimează venituri de 400 de milioane de lei și cheltuieli de aproximativ 500 de milioane de lei. Rezultă, astfel, un deficit de 92 de milioane de lei având ca sursă de finanțare excedentele anilor precedenți.

related posts

Leave a Comment