Home Actualitate Drept la replică al Patronatului Societăților de Stomatologie, Implantologie și Tehnică Dentară

Drept la replică al Patronatului Societăților de Stomatologie, Implantologie și Tehnică Dentară

by Florentina Lup
0 comment

Ca urmare a informaţiilor lansate în spaţiul public de unii medici care, fără a avea dovezi științifice la baza acestor afirmații, aduc acuze nefondate cu privire la modalitatea de transmitere a Hepatitei B pacienților, ca pretinsă consecință a intervențiilor stomatologice prin folosirea instrumentarului chirurgical specific, Patronatul Societăților de Stomatologie, Implantologie și Tehnică Dentară (PSSITD) a dat publicităţii astăzi, 24 martie, un comunicat de presă:

,,Noi, membrii Patronatului Societăților de Stomatologie, Implantologie și Tehnică Dentară (PSSITD), transmitem acest punct de vedere prin care atragem atenția asupra propagării nefondate în spațiul public a afirmațiilor cu privire la modalitatea de transmitere a hepatitei (tip B și tip C) către pacienți ca pretinsă consecință a intervențiilor stomatologice prin folosirea instrumentarului chirurgical specific.

Atragem atenția asupra faptului că medicii stomatologi cu practică privată din România se supun unor măsuri de protecție sanitară și de dezinfecție, fără precedent. Acestea erau în vigoare încă dinainte de anul 2020 – anul declanșării infecției cu SARS-CoV2- au fost sporite pe durata pandemiei și sunt menținute în continuare, în beneficiul direct al pacienților.

După încheierea perioadei de lock-down, activitatea a fost reluată cu respectarea tuturor normelor de Prevenire a răspândirii infecției cu SARS-CoV2, asigurând servicii medicale stomatologice populației în condiții de securitate epidemiologică maximă.

Suspiciunile asupra răspândirii SARS-CoV2 în cabinetele stomatologice s-au dovedit nefondate, iar de la reluarea activității nu există dovezi de creștere a numărului de infectări la cei care au apelat la serviciile cabinetelor de medicină dentară.

Actualmente, în cabinetele stomatologice se respectă cu strictețe normele de dezinfecție și sterilizare a instrumentarului medical, conform reglementărilor în vigoare. Mai mult, cabinetele stomatologice sunt verificate și evaluate periodic de către Direcțiile de Sănătate Publică pe raza cărora își desfășoară activitatea. De asemenea, toate studiile internaționale (precum cele desfășurate de American Dental Association) de până acum, atestă faptul că clinicile și cabinetele de stomatologie nu sunt un vector identificat pentru transmiterea COVID-19 sau a altor boli transmisibile, precum hepatita.

Totodată, studiile naționale și internaționale care s-au desfășurat până acum arată faptul că principalele căi de transmitere a hepatitei sunt relațiile sexuale neprotejate, consumul de substanțe interzise injectabile sau frecventarea saloanelor de înfrumusețare care nu dețin o unitate de sterilizare.

Conform anchetelor epidemiologice întocmite de INSP în perioada 2018-2021 pe cazurile de hepatită B și C depistate în România, doar 8% au o cauză identificată în tratamentele stomatologice, restul cauzelor identificate fiind infecțiile nosocomiale, relațiile sexuale, contact în familie. În plus, la nivelul anului 2021 se remarcă o scădere drastică a numărului de cazuri depistate – doar 18 bolnavi la nivel național.

Astfel, prin acest demers solicităm colegilor medici să comunice cu atenție specială, dar și în baza de studii și dovezi concrete cu privire la căile de transmitere a afecțiunilor, pentru a nu discredita fără temei medicii stomatologi. În caz contrar, vom lua măsurile necesare prevăzute de actele normative în vigoare, pentru a ne proteja pacienții și a repara prejudiciul de imagine creat medicilor stomatologi.

Asemenea acțiuni provoacă o falsă temere și pot manifesta reținere în a se prezenta la timp pentru asistență stomatologică, fiindu-le astfel afectată sănătatea pe termen lung. Mai mult, astfel de afirmații false produc un grav prejudiciu de imagine corpului medical stomatologic.”.

Comunicatul este semnat de președintele PSSITD, dr. Cristian Vlad, şi secretarul general PSSITD, dr. Anda Tiron.

related posts

Leave a Comment