Home Actualitate Facilități fiscale de 10 milioane de lei pentru agenții economici afectați de pandemie, la Braşov

Facilități fiscale de 10 milioane de lei pentru agenții economici afectați de pandemie, la Braşov

by Florentina Lup
0 comment

Consiliul Local Braşov a adoptat două proiecte de hotărâre care vizează acordarea unor facilități fiscale agenților economici care au fost nevoiți să își întrerupă activitatea, să și-o reducă sau care sunt afectați de măsurile impuse pentru reducerea riscului de răspândire a coronavirusului.

„Sunt o serie de facilități pe care le-am decis la nivelul primăriei municipiului și le-am supus aprobării Consiliului Local Brașov, referitoare la sprijinirea, din punct de vedere fiscal, a operatorilor economici preponderent din sectorul HORECA, în baza OUG 69/2020, care dă posibilitatea primăriilor și Consiliilor Locale să adopte astfel de decizii. Concret, ne referim la reduceri cu 50% sau scutiri de taxe și impozite, precum și de anularea de majorări și penalități la debite înregistrate de agenții economici din Brașov afectați cel mai grav de starea de urgență, în anumite condiții. Sunt soluții punctuale pe care putem să le aplicăm începând cu data de 1 iunie, măsuri care cred că sunt benefice și care au fost identificate inclusiv împreună cu operatorii economici. Toate aceste reduceri și scutiri, cumulate, sunt cuantificate într-un total de 10 milioane de lei, bani care erau prevăzuți inițial ca venituri proprii la bugetul local și pe care noi le-am luat în calcul să nu le mai încasăm. Există posibilitatea ca, în perioada următoare, să mai identificăm și alte soluții de sprijinire a economiei brașovene.”, a declarat primarul George Scripcaru

Primul set de facilități fiscale are ca scop sprijinirea agenților economici care au fost afectați de instituirea stării de urgență:

  • reducerea cu 50 % a impozitului pentru clădiri, pe perioada stării de urgență;
  • scutirea, pe perioada stării de urgență, de la plata taxei lunare pe clădiri datorate de agenții economici care au în administrare sau în folosință clădiri aparținând statului sau municipalității;
  • scutirea, pe perioada stării de urgență, de la plata taxei de ocupare a domeniului public;
  • anularea majorărilor de întârziere pentru agenții economici care își plătesc impozitele, taxele, chiriile sau redevențele până la data de 30 septembrie 2020, indiferent de perioada de întârziere și cuantumul acestor majorări.

Cea de a doua hotărâre vizează, în principal, sprijinirea agenților economici care sunt afectați de măsurile pe care vor fi nevoiți să le ia pentru a reduce riscul răspândirii coronavirusului, în perioada în care vor relua activitatea:

  • reducerea cu 50% a taxei de ocupare a domeniului public, până la sfârșitul anului, pentru cei care dețin terase;
  • reducerea cu 50% a taxei de ocupare a domeniului public cu panouri publicitare, pentru perioada stării de urgență și a stării de alertă.

related posts

Leave a Comment