Home Actualitate Ce efecte are pandemia?

Ce efecte are pandemia?

by Antonia Mocanu
0 comment

Depresia, însingurarea și lipsa valorilor sunt doar câteva dintre efectele pe care pandemia de covid le-a avut în ultimul an asupra copiilor și a tinerilor din țară noastră. Aceasta este concluzia la care au ajuns psihologii care susțin însă că această perioadă a avut și efecte pozitive asupra unor categorii de vârstă.

Specialiștii susțin că tinerii au sărit etape importante ale vieţii, ceea ce în unele cazuri a dus la depresie. Copiii de grădiniţă sunt afectaţi de lipsa de socializare și au devenit mult mai agitați. Au accese de furie dese și relațiile cu părinții devin mai tensionate. Adolescenţilor li s-au “furat” balul absolvenţilor, balul bobocilor, și chiar emoţia examenului de admitere la facultate. Acestea sunt evenimente care nu se pot reedita sau reprograma după ce se termină pandemia. Tinerii obişnuiau să se întâlnească, să îşi dea mâna, să se îmbrăţişeze, iar distanţarea aduce o serie de aspecte negative.

Copiii se îndepărtează de părinţi, iar vârstnicii ajung să fie singuri. Impactul a fost însă foarte mare asupra tuturor categoriilor de vârstă. Bunicii nu şi-au văzut copiii şi nepoţii de o bună perioadă de timp.  Partea bună este că o mare parte dintre bunici au fost “forţati” de împrejurări să înveţe să folosească telefoanele moderne, să poată iniţia şi prelua un apel video.

Ca o concluzie, specialiștii spun că pandemia a fost şi este despre adaptare, despre învăţarea de noi abilităţi, despre a petrece timpul în casă, în familie. Iar efectele acestei perioade vor continua să se vadă mult timp de acum înainte.

related posts

Leave a Comment