Home Actualitate Persoanele care suferă de boli autoimune se pot vaccina

Persoanele care suferă de boli autoimune se pot vaccina

by Florentina Lup
0 comment

Înainte de vaccinare, pacienții cu boli autoimune trebuie să consulte medicul specialist, pentru o evaluare a stării de sănătate și a tratamentului. Acest lucru este important, în special pentru pacienții care se află într-un puseu de activitate al bolii. Este bine ca vaccinarea să fie făcută atunci când boala nu este într-un puseu evolutiv.

În acest moment, nu există date care să indice probleme de siguranță pentru pacienții cu boli autoimune, la administrarea vaccinului Pfizer/BioNTech, Moderna sau AstraZeneca.

Ministerul Sănătăţii recomandă pacienților care necesită un tratament cu imunosupresoare/imunomodulatoare, pe care încă nu l-au început, să îl amâne pentru cel puțin o săptămână după administrarea celei de-a doua doze de vaccin. În general, persoanele care iau deja tratament imunosupresor/imunomodulator se pot vaccina fără întreruperea tratamentului. Medicul specialist va indica dacă este necesară întreruperea sau ajustarea tratamentului. Recomandările pot să difere în funcție de tipul de boală autoimună și de tratamentul urmat (o atenție specială trebuie acordată pacienților tratați cu Rituximab).

related posts

Leave a Comment