Home Actualitate Subvenție la căldură? 15 octombrie, data limită de depunere a actelor necesare

Subvenție la căldură? 15 octombrie, data limită de depunere a actelor necesare

by Antonia Mocanu
0 comment

Dacă vă încadrați în categoriile de persoane care pot obține subvenție pentru căldură trebuie să știri faptul că din această săptămână puteți depune cererile aferente obținerii acesteia. Ajutorul lunar pentru încălzirea locuinței se va acorda, începând cu data de 1 noiembrie, în acord cu prevederile Legii consumatorului vulnerabil, iar data limită până la care puteți depune actele necesare este 15 octombrie.  Legea 226/2021 stabilește cine are dreptul la ajutorul de încălzire și cum îl poate cere. Sprijinul de la stat pentru încălzirea locuinței în sezonul rece  respectiv noiembrie – martie va fi plătit diferențiat în funcție de venitul mediu lunar pe familie sau al persoanei singure în anumite condiții.

 „Venitul mediu net lunar până la care se acordă ajutorul pentru încălzire este de 1.386 lei/persoană, în cazul familiei, și de 2.053 lei, în cazul persoanei singure”. Se stabilește, mai întâi de toate, Legea consumatorului vulnerabil, OUG nr. 70/2011 ce stabilește că, în cazul energiei termice, ajutorul poate fi obținut de familiile cu un venit net mediu lunar pe membru de până la 800 de lei și de persoanele singure cu un venit net mediu lunar de maximum 1.082 de lei. Valoarea acoperită de autorități din costul de încălzire scade sau crește în funcție de venitul net mediu lunar. OUG nr. 70/2011 mai prevede faptul că, în cazul ajutoarelor pentru gaze naturale, energie electrică și lemne, cărbuni și combustibili petrolieri, limita maximă a venitului net mediu lunar pe persoană (persoana singură sau membrul de familie) trebuie să fie, în principiu, de cel mult 800 de lei”.

Până în 15 octombrie, cei cu venituri ce se încadrează în limitele menționate trebuie să depună, la primăria de care aparțin, o cerere și o declarație pe propria răspundere, din care să reiasă componența familiei, veniturile acesteia și sistemul de încălzire utilizat.

De asemenea, în cazul ajutorului pentru energie termică, valoarea de referință se va stabili lunar, în funcție de prețul local al energiei termice facturate populației.

related posts

Leave a Comment