Home Actualitate Se face lumină!

Se face lumină!

by Florentina Lup
0 comment

Administraţia Fondului pentru Mediu a demarat finanţarea programului de iluminat public stradal în valoare de 384 de milioane de lei. Programul finanţat de AFM, se adresează administraţiilor publice locale care pot beneficia de fonduri pentru îmbunătăţirea sistemului de iluminat public stradal prin folosirea unor tehnologii mai eficiente care să reducă semnificativ consumul de energie şi, implicit, factura publică. În funcţie de proiectele depuse şi de nivelul cofinanţării, programul va ajuta între 400 şi 750 de localităţi din România.

,,Estimarea noastră este că, la finalul implementării programului, aproape 7 milioane de români vor beneficia de un sistem de iluminat public stradal modern, de bună calitate, mai puţin poluant şi mai ieftin. Odată cu implementarea noilor tehnologii, vom constata o reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, iar facturile plătite de către primării pentru iluminatul public vor scădea cu până la 80%.”, a declarat preşedintele AFM, Andreea Kohalmi – Szabo.

Eligibile pentru accesarea acestui program sunt toate unităţile administrativ – teritoriale (UAT) din România, acestea fiind împărţite în două categorii: UAT-uri cu până la 4.000 de locuitori (suma maximă eligibilă va fi de 500.000 de lei) şi UAT-uri cu peste 4.000 de locuitori (suma maximă eligibilă va fi de 1.000.000 de lei).

Este primul program derulat de Administraţia Fondului pentru Mediu în care se introduce şi principiul competitivităţii proiectelor. Acestea vor fi aprobate în baza unui punctaj minim obţinut care se poate atinge atât prin nivelul de economie de energie realizat, cât şi prin gradul de cofinanţare la care este dispusă fiecare administraţie locală.

Sesiunea de depunere a dosarelor de finanţare va începe în data de 13.07.2020 şi va dura maximum 60 de zile în limita fondurilor disponibile alocate programului. Durata de realizare a proiectului, stabilită în cadrul contractului pentru finanţarea nerambursabilă, nu poate depăşi 18 luni. Aceasta se calculează de la data semnării contractului de finanţare.

related posts

Leave a Comment