Home Actualitate Noi prevederi în Codul Rutier

Noi prevederi în Codul Rutier

by Crina Matei
0 comment

Șoferii care depășesc o anumită vârstă ar putea fi obligați să efectueze un control medical anual pentru a primi dreptul de a conduce. Este una dintre cele mai importante modificări pe care le aduce Codul Rutier în 2020. De asemenea, permisul auto al acestora ar urma să aibă o valabilitate redusă, ce va fi prelungită anual.

Deși multe prevederi din noul Cod Rutier valabil pentru acest an au intrat deja în vigoare încă din luna ianuarie, o altă modificare prevăzută îi vizează îndeosebi pe șoferii trecuți de o anumită vârstă. Astfel, noul Cod Rutier stabilește ca persoanele în vârstă care mai doresc să conducă pe drumurile din România vor fi obligate să facă mai des controlul medical. De asemenea, conducătorii auto cu probleme cardiace sau diabet vor obține mai greu permisul auto.  Persoanele care doresc obținerea permisului de conducere auto și care suferă de afecțiuni cardiovasculare sau diabet zaharat vor putea obține mai greu dreptul de a conduce un autovehicul.

Concret, modificarea Codului Rutier implică următoarele aspecte: șoferii care au împlinit o anumită vârstă vor fi obligați să efectueze un control medical anual pentru a primi dreptul de a mai conduce o mașină pe drumurile publice. În plus, permisul auto al acestora ar urma să aibă o valabilitate mai mică ce va fi prelungită anual. În prezent, permisul auto este valabil 10 ani. Limitarea valabilității este argumentată prin faptul că datele statistice indică numeroase accidente rutiere provocate de persoane care au atins o anumită vârstă, din cauza înrăutățirii stării de sănătate.

Totodată, din data de 1 iulie 2020, persoanele care vor să obțină carnetul de conducere trebuie să aibă absolvite cel puțin 10 clase terminate.

related posts

Leave a Comment