Home Cultură A început postul Ramazanului

A început postul Ramazanului

by Crina Matei
0 comment

Musulmanii au intrat în post. În Luna Sfântă Ramazan, credincioşii se abţin de la hrană şi de la apă pe tot parcursul zilei, de la răsărit şi până la apus. Anul acesta slujba care anunţă începerea postului s-a ţinut cu lăcaşurile de cult închise şi în tot acest timp credincioşii se vor ruga acasă, în sânul familiei.

Pandemia de Covid nu ţine cont de vârstă, de sex şi nici de orientare religioasă. Iar cultul musulman nu face nici el excepţie de la regulă. În geamiile şi moscheele care altă dată răsunau de glasurile musulmanilor care se rugau împreună la Allah, mai vin acum doar imamii. Ţin slujbele cu uşile închise, iar credincioşii se roagă acasă.

În această perioadă, credincioşilor le este interzis să se hrănească şi să se hidrateze, din zori de zi până la apusul soarelui. Învăţăturile islamice impun, de asemenea, ca musulmanii să petreacă aceste zile de post în reculegere şi rugăciune, pentru curăţirea corporală şi spirituală. Postul şi rugăciunile erau în mod normal urmate seara de cina Iftarpe pe care musulmanii o împărţeau cu prietenii, rudele, cunoscuţii sau pelerinii. Nu însă şi anul acesta.

Tradiţia spune că în această perioadă sunt deschise porţile Paradisului, cele ale iadului sunt ferecate, iar diavolii sunt încătuşaţi. Postul din Luna Sfântă Ramazan înseamnă în egală măsură atât abstinenţă fizică, cât şi spirituală.

La noi în ţară, cei aproximativ 100 000 de musulmani sunt în majoritate de etnie turco-tătară şi trăiesc în Dobrogea. 

related posts

Leave a Comment