Home Actualitate Constanța citește – program pentru combaterea abandonului școlar şi a analfabetismului funcțional

Constanța citește – program pentru combaterea abandonului școlar şi a analfabetismului funcțional

by Florentina Lup
0 comment

În curând, clopoțelul va suna în toate școlile, iar Primăria Municipiului Constanța întâmpină elevii cu câteva proiecte menite să le ofere un an școlar plin de succes.

Pornind de la dorința de a veni în sprijinul părinților pentru a face față cheltuielilor necesare participării copiilor la școală și ținând cont și de statisticile îngrijorătoare privind abandonul școlar și rata analfabetismului funcțional, municipalitatea constănțeană demarează programul „Constanța citește”. Inițiativa își propune să susțină elevii prin acțiuni și proiecte menite să îi motiveze în procesul educației, să le păstreze viu interesul pentru școală și pentru frecventarea cursurilor, să le dezvolte plăcerea pentru citit și studiu.

Potrivit ultimelor statistici publicate de organizaţia „Salvaţi Copiii”, la nivel naţional, rata de părăsire timpurie a şcolii este de 26,6% în mediul rural, de 17,4% în oraşele mici şi în suburbii şi de 6,2% în municipii. În Constanţa, abandonul şcolar este în creştere, mai ales în comunităţile sărace.

Primele acțiuni din programul „Constanța citește” se vor desfășura în perioada imediat următoare şi vor asigura rechizite gratuite și o bibliotecă online pentru toți preșcolarii și elevii de clasele 0-VIII din Constanța.

Astfel, în perioada 6 – 13 septembrie, Direcția Generală de Asistență Socială Constanța distribuie pachete-cadou. Fiecare copil va primi o cutie frumos personalizată, plină cu toate cele necesare pentru un an școlar încununat de succes: ghiozdan, penar, cărți pentru lecturi școlare și lecturi suplimentare, caiete, ustensile de scris și alte rechizite și produse de papetărie necesare desfășurării activităților creative și instructive de la clasă (de la plastilină, foarfece, hârtie creponată, acuarele pentru cei mici, la seturi geometrice și alte obiecte specifice pentru elevii mai mari).

De asemenea, Primăria Constanța va asigura accesul elevilor la o bibliotecă online cu peste 2.500 de cărți digitale în format audiobook, videobook sau ebook: atlase și enciclopedii National Geographic, Dorling Kindersley, videobookuri Disney, materiale educaționale Macmillan Education, Oxford University Press, Harvard University Press, teste MENSA sau STEM, manuale și auxiliare aprobate de Ministerul Educației și Cercetării, lecturi școlare, ficțiune, cele mai noi și mai căutate cărți ale momentului, literatură clasică, bestselleruri.

Biblioteca online va putea fi accesată prin telefon, tabletă, laptop sau calculator desktop, pe baza unor coduri unice de acces. Acestea vor fi transmise părinților prin intermediul cadrelor didactice responsabile (educatori, învățători și profesori diriginți).

related posts

Leave a Comment