Home Actualitate Sistem de termoficare modern, eficient și mai puțin poluant, la Constanţa

Sistem de termoficare modern, eficient și mai puțin poluant, la Constanţa

by Florentina Lup
0 comment

La nivelul municipiului Constanța, serviciul public de alimentare cu energie termică este asigurat de doi operatori. Energia termică este produsă de Electrocentrale Constanța, aflată în subordinea Ministerului Energiei, iar serviciul de transport, distribuție și furnizare a agentului termic către consumatorii finali este asigurat de Termoficare Constanța, aflată în subordinea Consiliului Local al Municipiului Constanța.

Electrocentrale Constanța este în insolvență, iar situația echipamentelor de producție este una ce necesită investiții semnificative pentru a produce energie termică într-un mod eficient și în conformitate cu prevederile legislației de mediu. În aceste condiții, autoritatea publică locală a identificat cea mai bună soluţie pentru rezolvarea acestei situații: înființarea unei societăți proprii care să producă energia termică necesară asigurării apei calde de consum și a căldurii pentru constănțeni.

„Avem o strategie privind termoficarea în Constanța, cea mai bună variantă este aceasta: cu sursă, dar o sursă modernă, cu transfer, dar cu schimbarea magistralelor de transfer, cu puncte termice modernizate și cu o distribuție schimbată. Sistemul trebuie să fie în ansamblul său, adică să ai și producția, să ai și transportul și distribuția, să fie un sistem integrat și coordonarea să fie unitară.”, a declarat Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța.

Primul pas a fost făcut deja. Consilierii locali au aprobat înființarea unei societăți care va prelua activele funcționale de la Electrocentrale Constanța SA pentru producerea de energie termică necesară Sistemului de Alimentare Centralizată cu Energie Termică. De asemenea, a fost aprobată achiziția serviciilor juridice de consultanță, asistență și reprezentare în vederea înființării societății.

related posts

Leave a Comment