Asociaţiile reprezentantive ale consumatorilor de servicii financiar-bancare solicită Parlamentului să adopte, de urgenţă, propunerea legislativă care vizează reechilibrarea contractelor de credit, în acord cu deciziile Curţii Constituţionale.
Potrivit Asociaţiei Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) şi Asociaţiei pentru Informarea, Consilierea şi Educarea Consumatorilor – CREDERE, lângă dificultatea sporită a achitării ratelor lunare, din cauza unor costuri suplimentare apărute odată cu pandemia de coronavirus, o categorie deosebit de vulnerabil – cei cu credite în franci elvețieni – sunt nevoiţi să facă faţă şi unei creşteri explozive a cursului valutar. Totodată, în această perioadă în care întreaga societate caută soluţii de redresare financiară sau de limitare a pierderilor şi a costurilor pe care nu le pot acoperi, debitorii cu credite în valută, au la dispoziţie o soluţie eficientă:
„ În Parlament se aşteaptă votul final al Camerei Deputaţilor, cameră decizională, o propunere legislativă (Pl-x 10/2019) care are ca scop reechilibrarea contractului de credit, prin împărţirea poverii între creditor şi debitor şi, pe cale de consecinţă, degrevarea debitorului de o parte din povara ratelor crescute excesiv. Legea reglementează aspectul impreviziunii intervenite în contract, integrând decizia Curţii Constituţionale nr. 731 din 6 noiembrie 2019 care a statuat că Parlamentul este îndreptăţit să emită o astfel de reglementare în materia contractelor de credit încheiate între consumatori şi bănci”, spun reprezentanții AURSF și CREDERE.
În acest context, AURSF şi CREDERE solicită Camerei Deputaţilor să voteze de urgenţă această lege, deoarece au existat dezbateri în comisiile de specialitate, ajungându-se la un consens în ceea ce priveşte forma acestei legi: „Sperăm ca votul în Plen va fi unul unanim, fiind de datoria tuturor partidelor politice să amâne diferendele politice şi doctrinare pentru vremuri mai puţin dificile şi să ajungă la un consens în ceea ce priveşte votarea urgentă a acestei legi vitale pentru debitori”.
Totodată, ulterior adoptării de către Parlament, cele două asociaţii solicită Preşedintelui României promulgarea urgentă a legii şi cere „în mod ferm” tuturor actorilor implicaţi să nu intervină asupra parcursului firesc al legii şi să permită promulgarea şi aplicarea ei de urgenţă.
Reprezentanţii celor două asociaţii, AURSF şi CREDERE, susţin că legea trebuie aplicată în forma actuală, cât mai curând, întrucât orice întârziere a promulgării are efecte grave pentru debitori care nu au, în acest moment, nici o opţiune reală de degrevare a poverii ratelor foarte mari. Simpla amânare a ratelor, aceea uneori pe baza unui mecanism care mai mult împovărează debitorul, nu reprezintă o soluţie reală pe termen mediu şi lung, mai spun cele două asociaţii.
Nu în ultimul rând, procedura descrisă de lege presupune intervenţia instanţei de judecată, în cazul în care părţile (banca şi debitorul) nu ajung la un acord amiabil. Astfel, în cadrul procesului civil, părţile sau judecătorul pot cere un control de constituţionalitate dacă apreciază că se impune acest lucru.