Home Actualitate Cutremur de 5,2 în România, resimțit și la Constanța! Este cel mai mare din ultimii ani

Cutremur de 5,2 în România, resimțit și la Constanța! Este cel mai mare din ultimii ani

by PĂUN IONELIA
0 comment

România s-a cutremurat la propriu în această dimineață. Conform datelor furnizate de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului, cutremurul s-a produs în zona seismică Vrancea, având o magnitudine de 5,2 pe scara Richter, produs la o adâncime de 140 km. Unda a fost resimțit și la Constanța, dar și în alte orașe din țară, precum și în ţările vecine Bulgaria, Moldova şi Ucraina.

Seismul cu magnitudinea de 5,2 pe scara Richter s-a produs la ora 06.50, în zona Buzău, potrivit Institutului Național de Cercetare‑Dezvoltare pentru Fizica Pământului, la o adâncime de 140 de kilometric. Este cel mai puternic seism care a zgâlțâit România în acest an și cel mai mare din ultimii doi ani. Cel mai mare seism din acest an s-a produs în data de 16 ianuarie 2022 şi a avut magnitudinea de 4,4, în timp ce anul trecut a fost înregistrat pe data de 26 mai un cutremur cu o magnitudine de 4,7 pe Richter.

În urma cutremurului, nu au fost primite apeluri prin intermediul 112 şi nici nu au fost semnalate pagube materiale sau victime, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Oficialii mai anunţă că, în cazul seismelor, sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări, anterior declanşării acestora. Precizarea a fost făcută după ce mai multe persoane au scris pe rețelele sociale că au primit notificare RO-ALERT, ceea ce i-a făcut pe alții să se întrebe de ce nu au primit și ei.

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a transmis câteva recomandări de care populația trebuie să țină cont. În primul rând, nu ieşiţi din apartament pe scări, nu folosiţi lifturile, mergeţi şi adăpostiţi-vă sub o masa ori sub o grindă. Cel mai important este să nu vă panicați. Acesta a recomandat că ar fi indicat să avem în casă provizii măcar pentru 72 de ore: apă, medicamente sau radio pe baterie. Unda a fost resimțit și la Constanța, dar și în alte orașe din țară, precum și în ţările vecine Bulgaria, Moldova şi Ucraina.

related posts

Leave a Comment