Home Actualitate Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei, punctată prin proiectul „Implicare civică pentru o sănătate mai bună a comunității”

Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei, punctată prin proiectul „Implicare civică pentru o sănătate mai bună a comunității”

by Antonia Mocanu
0 comment

Cei doi ani de pandemie COVID-19 ne-au arătat cât de fragile sunt sistemele de sănătate atunci când sunt confruntate cu o criză majoră. Războiul din Ucraina, suprapus peste creşterea continuă a numărului de infectări cu SARS-CoV-2, ne dă prea puţin timp să ne tragem răsuflarea iar de reîntors la situaţia de dinainte de pandemie nici nu poate fi vorba.

Tot pandemia COVID-19 şi situaţia recentă de la graniţa României cu Ucraina ne-a arătat cât de importantă e implicarea societăţii civile (organizaţii non-guvernamentale şi simpli cetăţeni) în acoperirea nevoilor persoanelor aflate în situaţii de vulnerabilitate.

De aceea, pe 24 martie 2022, lansăm proiectul „Implicare civică pentru o sănătate mai bună a comunității” prin care ne propunem să creștem implicarea civică și capacitatea de participare la luarea deciziilor a persoanelor afectate sau la risc de tuberculoză și/sau HIV.

Parteneriatul STOP TB România, ca reţea informală de organizaţii active atât în domeniul tuberculozei cât şi al HIV/SIDA, va fi instrumentul prin care organizaţiile şi cetăţenii vor putea contribui astfel încât politicile publice propuse și implementate la nivel central și local în comunități să țină cont de vocea acestora, urmând principiul „nimic pentru noi fără noi”.

Transmitem, cu această ocazie, un apel către Guvernul României de a creşte neîntârziat procentul din PIB alocat sănătăţii și bugetarea coerenta si completa de la inceputul anului, nu de la rectificare la rectificare. Dincolo de subfinanţarea cronică de care suferă sanatatea de ani de zile, cele două crize în derulare pun şi vor pune în continuare presiune pe sistemul medical. Şi nu mai vrem să existe pacienţi fără tratament sau fără acces la servicii medicale.

De asemenea, sub sigla Stop TB România derulăm, în această săptămână, o campanie de informare şi conştientizare a populaţiei cu privire la tuberculoză şi avem alături de noi autorităţi locale şi judeţene din 28 de judeţe care vor ilumina clădiri emblematice în roşu, culoarea-simbol a luptei împotriva tuberculozei.

„Organizaţiile non-guvernamentale şi persoanele afectate de tuberculoză sau HIV au fost de-a lungul anilor parte activă a îmbunătăţirii politicilor publice în domeniul sănătăţii (fie că vorbim de acţiuni de prevenire în comunitate sau de Legea 302/2018 privind măsurile de control al tuberculozei) dar şi watchdog atunci când drepturile pacienţilor au fost încălcate sau când au lipsit medicamente în programele naţionale de sănătate. Şi vom continua aceste acţiuni, mai mulţi şi mai puternici”.

Proiectul este derulat de Fundația Romanian Angel Appeal în parteneriat cu Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este de a crește implicarea civică și capacitatea de participare la luarea deciziilor a persoanelor afectate sau la risc de TBC și/sau HIV prin intermediul Parteneriatului STOP TB România, astfel încât politicile publice propuse și implementate la nivel central și local în comunități să țină cont de vocea acestor cetățeni, urmând principiul „Nimic pentru noi fără noi”.

related posts

Leave a Comment