Home Actualitate Vești bune din Portul Constanța

Vești bune din Portul Constanța

by Antonia Mocanu
0 comment

Vești bune vin din Portul Constanța. A ajuns primul transport de șine de cale ferată din cele 35 câte vor fi montate în perioada următoare. Lucrările se vor efectua în regim de urgență, iar banii au fost alocați de la Guvern. Decizia a venit ca urmare a faptului că guvernanții și-au dat seama că Portul Constanța ar putea să profite financiar de pe urma conflictului dintre Rusia și Ucraina, însă actuala infrastructură nu era pregătită pentru o astfel de situație.

Ordinul de începere a lucrărilor la calea ferată din Portul Constanța pentru modernizarea și darea ei în folosință a fost semnat astfel că acum operațiunile au intrat în linie dreaptă. La prima oră a dimineții, trenul care a adus primul transport de șine de cale ferată a ajuns în Portul Constanța.

Până la montarea noilor linii însă a fost nevoie de un efort supraomenesc din partea celor care lucrează la proiect. Astfel lucrările au fost împărțite pe două loturi, iar la primul, a fost defrișată și curățată vegetația în proporție de peste 70 la sută din suprafața totală estimată inițial. Apoi s-a trecut la demontarea suprastructurii existente, în procent de 57% din cantitatea totală și ulterior s-au efectuat excavații până la cota platformei căii în procent de 19%.  Pentru primul lot vor fi înlocuite 19 linii de cale ferată cu o lungime de aproximativ 6,5 km.

În prealabil, reprezentanții CFR Infrastructură au reușit să degajeze peste 400 de vagoane abandonate pe liniile de cale ferată. Unele dintre ele au fost duse în diverse triaje, iar altele vor fi vândute la fier vechi.

Conflictul dintre Rusia și Ucraina a fost practic semnalul de alarmă pentru guvernanții care au reușit în cele din urmă oportunitatea acestor investiții în condiții în care porturile la Marea Neagră ale Ucrainei s-au blocat, iar această țară avea nevoie de o alternativă pentru a putea să își exporte cerealele. Portul Constanța a devenit astfel cea mai la îndemână variantă, așa că autoritățile au decis să investească de urgență bani în infrastructura portuară.

În primele 5 luni am avut peste 30 de milioane de tone trafic si estimez că depășim 70 de milioane. Din aceste 30 de milioane 10 au fost cereale și cereale din Ucraina au fost 600.000 de tone. Dacă termenele vor fi respectate și nu vor apărea situații neprevăzute, atunci lucrările de înlocuire a celor 35 de linii de cale ferată se  vor finaliza la începutul lunii decembrie.

related posts

Leave a Comment