Home Actualitate Tone de alge pe litoral

Tone de alge pe litoral

by Antonia Mocanu
0 comment

Una caldă, alta rece: după ce vremea s-a îmbunătățit pe litoral, turiștii au dat peste alt necaz: algele. Sunt multe, urâte și fac vacanța de coșmar oricui se aventurează în apa mării. Marea Neagra a scos din adâncuri tone de alge pe care le-a aruncat pe plaja din Mamaia. Stratul de la mal atingea jumătate de metru.

Un covor gros de alge a apărut în Mamaia, pe plajă și în apă: fenomenul este absolut natural, însă le-a stricat ziua turiștilor  în câteva minute.

Se întâmplă la fel în fiecare an: în luna iulie algele verzi au o explozie de inflorescență. Specialiștii îi spun „eutrofizare” –  un fenomen care apare în timpul verii, când la temperaturi ridicate cresc și concentrațiile de nutrienți din apă. În asociere cu diferiți poluanți, au un efect negativ asupra vegetației.  

Problema cu algele nu este numai că îti conferă o senzație de discomfort și repulsie când intri în apă  să înoți. După câteva ore intră în putrefacție și miros foarte urât .

Înflorirea algală și dezvoltarea plantelor acvatice determină reducerea transparenței apei și a oxigenului, cu impact negativ asupra faunei. Practic, ne luptăm cu natura scăpată de sub control din cauza cantităților mari de nutrienți deversați în mare tot de oameni.

Responsabilitatea curățeniei plajelor de gunoaiele vegetale precum algele, lemnele, trunchiurile de copac și altele cade în sarcina Apelor Române – Dobrogea Litoral.

related posts

Leave a Comment