Home Actualitate Se modifică valabilitatea carnetului de marinar

Se modifică valabilitatea carnetului de marinar

by Antonia Mocanu
0 comment

Prelungirea valabilității carnetului de marinar a fost cerută de SLN încă din 2013, atunci când au existat primele discuții privind ratificarea convenției maritime a muncii MLC 2006 și aducerea într-o formă standard a Carnetului de Marinar, în conformitate cu instrumentul internațional privind actele de identitate a navigatorilor.  În anul 2015, spune Adrian Mihălcioiu, după multe presiuni, adrese, întâlniri și dezbateri aprinse, România a ratificat Convenția privind munca în sectorul maritim, MLC 2006. Potrivit liderului SLN auu urmat apoi 2 ani de adrese, cereri, întaniri cu miniștrii, cu reprezentanții ANR pentru implementarea acestei Convenții , finalizandu-se până la urmă un draft de implementare care oricum era departe de a respecta standardele, principiile și înțelesul articolelor convenției. 

Acum au apărut primele reacții în urma deciziei de ieri a Guvernului privind prelungirea valabilității carnetului de marinar de la 2 la 5 ani. Adrian Mihălcioiu, liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor salută inițiativa Ministerului Transporturilor considerând actul normativ o dovadă a depășirii mentalității comuniste de a a vedea  Carnetul de Marinar ca pe un pașaport pentru cei ce doresc să fugă din țară. 

„Odată cu negocierile aplicării Convenției MLC 2006, în grupul de lucru format din reprezentanți ai Sindicatului Liber al Navigatorilor, Asociatiei Agențiilor de Crewing din România și ANR, SLN a propus și acceptarea de principiu a unei valabilități a Carnetului de Marinar de la 2 la 5 ani, propunere care s-a acceptat unanim, fără a avea cineva ceva împotrivă ca acest document de identitate a navigatorilor să fie valabil 5 ani. Acest lucru a și fost consemnat în presă, în acel an.  Au urmat apoi ani în care SLN a depus cereri peste cereri, a explicat ce este de fapt Carnetul de Marinar, care e practica internațională, a cerut accept în scris al Autorității Navale Române, a cerut și s-a întâlnit cu miniștrii ai transporturilor, dar toate aceste eforturi se blocau undeva în cadrul ministerului”, declară Adrian Mihălcioiu.

Adoptarea modificărilor aduse Hotărârii Guvernului 245/2003 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Ordonanței Guvernului nr. 42/1997 privind transportul naval, vine la două luni de la întâlnirea reprezentanților SLN cu ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

După ce ani la rând actele normative de interes pentru personalul navigant, probleme care ar fi trebuit rezolvate rapid, au trenat inexplicabil, prelungirea valabilității carnetului de marinar la 5 ani este considerat de SLN „un suport neașteptat dar mai mult decât binevenit pentru cei peste 33.000 de navigatori romani”. 

„Noi vom solicita ANR o suplimentare corespunzatoare a paginilor documentului pentru a asigura o reală valabilitate a Carnetului de Marinar de 5 ani. Însă SLN mai are de lucru. Va înainta și va sprijini actul normativ de implementare a Convenției privind actul de identitate al navigatorului, convenție care trebuie ratificată de România pentru a se da o formă a Carnetului de Marinar în conformitate cu toate normele de securitate a documentelor de identificare a persoanei”, transmite SLN.

related posts

Leave a Comment