Home Actualitate Queen Hind, un an de la scufundare

Queen Hind, un an de la scufundare

by Antonia Mocanu
0 comment

Pe 24 noiembrie la primele ore ale dimineții, nava Queen Hind, sub pavilion Palau, încarcată cu 14.600 de oi se pregătea să părăsească portul Midia din Năvodari, cu destinația Siria. La un moment dat însă nava s-a înclinat periculos și în ciuda tuturor eforturilor, s-a scufundat. Jumătate din corpul navei a ajuns pe fundul mării și odată cu ea și miile de oi. Echipajul s-a salvat în întregime însă din animale doar 180 au supraviețuit. Au urmat apoi demersurile făcute de statul român pentru a identifica o firmă care să se ocupe de ranfluarea navei și neutralizarea animalelor. A durat mai bine de o lună de zile. În cele din urmă pe 28 februarie, nava a fost ranfluată și adusa la cheu, iar pe 12 martie toate oile erau descărcate de la bord. Apoi ar fi trebuit să înceapă o  anchetă riguroasă mai ales că s-a vorbit la vremea respectivă despre punți ascunse, animale în plus față de ceea ce era în documente, de erori umane, de pilotaj, însă nici până acum nimeni nu a fost găsit vinovat.

Mii de animale au sfârșit înecate în Apele Mării Negre, iar ecosistemul a fost și el afectat. Din fericire accidentul s-a petrecut într-o perioadă rece, în care temperaturile erau mici. Altfel proporțiile dezastrului ar fi fost mult mai mari.

Autoritatea Navală Româna a promis că va veni cu răspunsuri în ceea ce privește ancheta. În așteptarea lor însă nu putem să nu ne întrebăm cum a fost posibil să treacă un an an și nimeni să nu fie tras la răspundere? Cum se poate ca până acum să nu existe măcar un raport preliminar care să conțină cauzele care au dus la producerea acestui accident și care să fie făcut public. Sunt întrebari la care autoritățile ar trebui să răspundă cât mai repede cu putință pentru a nu lăsa loc de interpretări.

related posts

Leave a Comment