Home Actualitate Oraș sufocat de construcții

Oraș sufocat de construcții

by Antonia Mocanu
0 comment

Se construiește haotic în Constanța. Zeci de blocuri și imobile nou-nouțe apar aproape lunar într-un oraș deja sufocat de construcții ridicate  fără să se țină cont de cele mai elementare noțiuni de arhitectură sau uneori chiar și mai grav, cele de securitate. Sunt puse în pericol alte clădiri aflate în apropiere însă proprietarii sunt acoperiți de acte.  Au autorizații. Un astfel de caz se află într-un complex rezidențial din oraș, iar construcția unui nou bloc a creat deja panică printre locatarii celorlaltor imobile. Primăria s-a seziat și face cercetări.

Blocul ce urmează să fie ridicat se află într-un cartier rezidențial, situat la ieșirea din oraș. O zonă în care construcțiile apar mai ceva ca ciupericile după ploaie. Blocul nou se află între alte trei imobile de locuit. Între viitoarea clădire și cele vechi există un spațiu extrem de mic, iar săpăturile care s-au efectuat pentru fundația nouă încep deja să afecteze stabilitatea celorlalte blocuri.

Lucrurile nu sunt deloc în regulă. E o groapă mare la mică distanță de celelalte blocuri. Zidurile de pământ se pare că se prăbușesc…este un pericol pentru structurile învecinate. Cazul a ajuns și în atenția autorităților locale care spun însă că pentru blocul respectiv există o autorizație de construcție, emisă de vechea administrație locală, iar din acest punct de vedere, sunt puține lucrurile pe care le mai pot face. A fost însă sesizat Inspectoratul de Stat în Construcții care va verifica situația clădirii din punct de vedere tehnic.

Este de altfel singura soluție prin care construcția acestui bloc mai poate fi oprită. Locatarii au acționat și ei în instanță constructorul, însă acest proces este unul de durată, iar între timp lucrările pot înainta.

În țările civilizate blocurile sunt ultimele care se construiesc atunci când se înființează un nou cartier. Mai întâi este realizată infrastructura zonei, adică străzi, alei, parcuri, iluminat public, rețea de apă și canalizare și se stabilesc zonele pentru grădinițe, școli. Ba chiar sunt realizate și rețele de transport în comun pentru muncitorii care lucrează în șantierele respective. În final apar și imobilele de locuit. În România însă, aceste reguli sunt departe de a fi puse în aplicare.

related posts

Leave a Comment