Home Actualitate Lacul Nuntași revine la viață

Lacul Nuntași revine la viață

by Antonia Mocanu
0 comment

Lacul Nuntași din județul Constanța, secat complet în timpul verii, a început să fie alimentat din nou cu apă. Mai multe excavatoare au săpat canale de legatură cu apele dimprejur, iar acum pânza de apă se reface încet-încet.

Lacul Nuntași își împrospăta rezerva de apă din ploi și din izvoare subterane. Este mai ridicat față de vecinul său mai mare, Lacul Sinoe, căruia îi deversa surplusul de apă prin câteva canale controlate de stăvilare mici. Când stăvilarele s-au defectat, canalele s-au colmatat, apa din lac a dispărut. Proprietarul stăvilarelor și al canalelor prin care vine apa este Rezervația Deltei Dunării.

După două luni de muncă, excavatoarele au reușit să refacă arterele de apă care alimentează lacul Nuntași, secat complet la începutul lunii august. Acum canalele sunt curățate și apa a revenit.

Lacul Nuntași este vecin cu uriașul lac Sinoe,  lângă cetatea Histria. Cât vezi cu ochii până la orizont era doar apă și-adăpostea un ecosistem plin de viață : plante, păsări de apă și animale mici. În luna august rămăsese doar un fund secat și plin de sare, care îi dădea culoarea albă.

În urmă cu aproximativ 20 de ani, malul lacului era împânzit de corturile turiştilor care veneau pentru băi reci de nămol datorită nămolului sapropelic ale cărui proprietăţi terapeutice sunt recunoscute în întreaga lume.

related posts

Leave a Comment