Home Actualitate Inaugurarea Laboratorului de Radioterapie de la Constanța

Inaugurarea Laboratorului de Radioterapie de la Constanța

by Antonia Mocanu
0 comment

Cancerul este una dintre pricipalele probleme de sănătate din România și implicit din Constanța. Tratamentul oncologic este unul extrem de complex, care include terapii multiple, radioterapia fiind o metodă de tratament care utilizează radiațiile ionizate în terapie. Tocmai de aceea, începând din 25 septembrie, locuitorii județului Constanța au Laborator de Radioterapie ce a fost complet reabilitat și va deveni funcțional în perioada imediat următoare.

„Redeschiderea Laboratorului de Radioterapie a însemnat o prioritate pentru mine. În urmă cu câțiva ani, după cum bine știți, activitatea Serviciului de Radioterapie a fost suspendată. Și din păcate bolnavii care beneficiau de tratament, la acel moment, au fost nevoiți să găsească alte centre de tratament din țară. Este deosebit de necesar pentru pacienții din județul Constanța și nu numai să poată fi tratați acasă. În lupta cu această boală nemiloasă fiecare secundă în plus contează. Prin tot ce am făcut, sper să reușim să schimbăm în bine viața pacienților oncologici” – a declarat președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu.

Aparatura de specialitate are o valoare de aproximativ 25 de milioane de lei și este una dintre cele mai moderne din Europa. De asemenea, tot în cursul zilei de 25 septembrie Laboratorul de Radioterapie a primit și autorizația de desfășurare a activității în domeniul nuclear din partea Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare.

“Pentru mine este cea mai mare realizare: aceea de a le reda pacienților oncologici șansa să învingă cancerul. Constănțenii, de fapt dobrogenii trebuie să știe că vor beneficia gratuit de radioterapie la cele mai înalte standarde, aici, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța. Mulțumesc pentru tot sprijinul acordat Ministerului Sănătății, Consiliului Județean Constanța și companiei RAJA.”, a declarat S.L. Dr. Cătălin Nicolae Grasa, managerul SCJU Constanța.

De asemenea, ca astăzi laboratorul de radioterapie să fie funcțional a fost nevoie și de o reabilitare a acestuia ce  a presupus mai multe etape. Reabilitarea a fost posibilă cu sprijinul companiei RAJA care a  suportat costurile din buget propriu.

Noul Laborator din cadrul Spitalului este dotat cu accelerator liniar de particule, computer tomograf simulator, sistem de imobilizare și sistem de planificare a tratamentului. Echipamentele au fost achiziționate de către Ministerul Sănătății în cadrul proiectului „Reforma sectorului sanitar – Îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei sistemului sanitar”.

În evidențele medicale ale Spitalului Județean Constanța, numai anul acesta au fost înregistrați aproape 1.000 pacienți diagnosticați cu cancer. Radioterapia este gratuită pentru toți cei care au nevoie de acest tratament în cadrul Laboratorului de la SCJU.

related posts

Leave a Comment