Home Actualitate Documentele care expiră în perioada stării de urgență și a stării de alertă, își păstrează valabilitatea

Documentele care expiră în perioada stării de urgență și a stării de alertă, își păstrează valabilitatea

by Antonia Mocanu
0 comment

Documentele care expiră în perioada stării de urgență și a stării de alertă își păstrează valabilitatea 90 zile de la încetarea stării de urgență/alertă!

Potrivit Legii 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 art.4 alin.(5), documentele eliberate de autoritățile publice care expiră în perioada stării de urgență și a stării de alertă își păstrează valabilitatea 90 zile de la încetarea stării de urgență/alertă. Din acest motiv, nu este obligatorie prezentarea pentru preschimbarea actelor de identitate, chiar dacă acestea au expirat.


Dacă aveți o urgență și trebuie să vă preschimbați cartea de identitate, puteți face acest lucru doar în urma programării online pe site-ul Direcției Locale de Evidență Persoane – https://programaridlepct.primaria-constanta.ro/.

Facem apel la toate instituțiile să țină cont de legea care prevede menținerea valabilității actelor și să accepte documentele care au termenul de valabilitate expirat.

Accesul persoanelor în sediile Direcției Locale de Evidență Persoane (Serviciul Stare Civilă – str. Mihai Eminescu nr. 20 și Serviciul Evidență Persoane – City Park Mall, etaj 2) se face cu respectarea următoarelor reglementări:

-persoanele care fac dovada vaccinării (cu certificatul verde) împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare;

-persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RTPCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore;

-persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2 (au trecut prin boală și fac dovada cu certificatul verde);

-avocații, pentru exercitarea activităților prevăzute la art. 3 din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat.

Programările online/telefonice sunt valabile numai dacă persoanele programate îndeplinesc condițiile menționate mai sus.

Eliberarea cărților de identitate se va putea realiza în condiții excepționale conform prevederilor H.G. nr. 1130/22.10.2021, cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii SARS-COV-2.

related posts

Leave a Comment