Home Actualitate 11 Martie. Ziua europeană a victimelor terorismului

11 Martie. Ziua europeană a victimelor terorismului

by Antonia Mocanu
0 comment

Data de 11 martie a fost declarată de Parlamentul European ca fiind Ziua Europeană a victimelor terorismului. Data propusă inițial era 11 septembrie, ziua celor mai mari atentate teroriste comise în lume (SUA, 2001), dar cele patru atentate comise la Madrid în dimineața zilei de 11 martie 2004 au determinat, însă, stabilirea acestei date.

Atentatele din 11 martie 2004 de la Madrid au avut loc în dimineața zilei, când zece rucsacuri încărcate cu TNT au explodat în patru trenuri din Madrid, în timp ce intrau și ieșeau pasageri din patru stații diferite. Exploziile au avut loc simultan, între 7:39 și 7:42 dimineața în stațiile Atocha, El Pozo del Tío Raimundo și Santa Eugenia și o a patra în calea Téllez spre Atocha.

Atacul s-a soldat cu cel puțin 199 de morți și 1467 răniți, număr cu care devine al doilea cel mai puternic atac suferit de Europa în timpuri de pace, după atacul aerian din Lockerbie pe 21 decembrie 1988.

41 de morți erau cetățeni străini, printre care 15 proveneau din România, câte cinci din Ecuador și Peru, 4 din Polonia, 3 din Columbia, 2 din Honduras, și câte unul din Bulgaria, Chile, Cuba, Republica Dominicană, Guineea-Bissau, Franța și Maroc.

Sursa foto: rador.ro

related posts

Leave a Comment