Home Editorii noștri îți recomandă Veşti bune pentru cei care renunţă la fumat!

Veşti bune pentru cei care renunţă la fumat!

by Crina Matei
0 comment

Plămânii au capacitatea aproape magică de a repara parte din efectele negative cauzate de fumat. Cu o condiţie însă! Trebuie să renunţaţi definitive la acest obicei nociv. Studiile medicale arată că riscul de cancer la plămân se poate reduce încă din prima zi în care persoana se lasă de  fumat.

Mutațiile care duc la cancer de plămâni au fost considerate până în prezent permanente și ireversibile chiar și după ce persoana a încetat să mai fumeze. Rezultatele surprinzătoare transmise de publicația Nature arată, însă, că unele celule, care scapă de degradarea cauzată de fumat, pot repara plămânii.

Potrivit noului studiu, când cineva se lasă de fumat, aceste celule sănătoase cresc și le înlocuiesc pe cele afectate de boală. La oamenii care nu mai fumează, până la 40% dintre celule s-au regenerat, și au ajuns să arate la fel ca cele ale oamenilor care nu au fumat niciodată. În prezent, 28 de români mor în fiecare zi din cauza cancerului pulmonar. Aproape trei sferturi dintre aceste cazuri sunt cauzate de fumat. Cancerul pulmonar este cel mai agresiv tip de cancer. El avansează rapid şi provoacă cele mai multe decese.

Studiile au mai arătat că riscul de cancer la plămân se poate reduce încă din prima zi în care persoana renunță la fumat.

Sursa: Nature.com

Sursa foto: playtech.ro

related posts

Leave a Comment