Home Actualitate A fost prins cel mai mare falsificator de bancnote de plastic din lume şi din istoria României

A fost prins cel mai mare falsificator de bancnote de plastic din lume şi din istoria României

by Florentina Lup
0 comment

Astăzi, poliţiştii de combatere a criminalităţii organizate şi procurorii D.I.I.C.O.T. au efectuat 5 percheziţii la persoane bănuite de falsificare de monedă, punerea în circulaţie de valori falsificate, deţinerea de instrumente în vederea falsificării de valori şi înşelăciune.

Poliţiştii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – S.C., au indisponibilizat, în urma percheziţiilor, mai multe echipamente utilizate la falsificarea bancnotelor şi bancnote falsificate prin intermediul acestor dispozitive.

În fapt, în primăvara anului 2014, trei persoane ar fi constituit un grup infracţional şi astfel, ar fi falsificat 17.065 de bancnote din cupiura de 100 de lei. Prejudiciul cauzat este de aproximativ 1.706.500 de lei.

Liderul grupului infracţional ar fi avut rolul de a procura materiale şi instrumente necesare falsificării, ar fi fost implicat în falsificarea de monede şi, ulterior, ar fi pus banii în circulaţie, inducând astfel în eroare mai multe persoane.
Într-un interval relativ scurt de timp, persoana în cauză ar fi reuşit să producă cele mai bune falsuri din istoria României şi să devină cel mai mare falsificator de bancnote din plastic din lume.

Astfel, datorită calităţii superioare a reproducerii (bancnotele fiind realizate pe suport de polimer şi având imitate toate elementele de siguranţă destinate publicului), falsul ar fi fost aproape imposibil de identificat de către persoanele care ar fi intrat în posesia bancnotelor, fiind denumit generic ,,SUPER LEU”.

Evoluţia acestui tip de fals la nivelul anului 2014 a fost una spectaculoasă, fiind pentru prima dată în istoria falsului de monedă din România când acesta ar fi fost identificat în circuitul financiar, cu precădere în centrele de procesare de numerar, ceea ce ar fi îndepărta practic momentul punerii în circulaţie de momentul identificării bancnotei.

În toate situaţiile în care erau identificaţi martori (casieri ai unităţilor comerciale sau alte altor instituţii financiare – bănci comerciale), nici unul dintre aceştia nu ar fi putut oferi date concrete întrucât nu şi-ar fi dat seama, la momentul încasării, că bancnota ar fi un fals.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul Europol, al poliţiştilor din cadrul Institutului Naţional de Criminalistică, al specialiştilor din cadrul Băncii Naţionale a României şi al jandarmilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei, iar suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.

related posts

Leave a Comment