Home Actualitate 36 de ani de la inaugurarea Canalului Dunăre -Marea Neagră

36 de ani de la inaugurarea Canalului Dunăre -Marea Neagră

by Crina Matei
0 comment

Zi importantă în istoria județului Constanța. Într-o zi de sâmbătă, 26 mai, 1984 avea loc inaugurarea Canalului Dunăre -Marea Neagră, unul dintre cele mai importante obiective economic ale țării noastre. Inaugurarea a fost făcută de către fostul șef al statului, Nicolae Ceaușescu.

Astăzi se împlinesc 36 de ani de la inaugurarea Canalului Dunăre-Marea Neagră. Canalul navigabil, aflat integral în județul Constanța, leagă porturile Cernavodă de pe Dunăre și porturile Constanța Midia Năvodari de la Marea Neagră, scurtând drumul spre portul Constanța cu aproximativ 400 km. Canalului Dunăre-Marea Neagră este al treilea ca mărime din lume după Suez și Panama. Canalul traversează localitățile Cernavodă, Saligny, Mircea Vodă, Satu Nou, Medgidia, Castelu, Poarta Albă. Aici canalul se bifurcă.

Ramura sudică trece prin Basarabi și Agigea. Ramura nordică, cunoscută sub denumirea de Canalul Poarta Albă-Midia Năvodari, cu o lungime de 31,2 km, o adâncime de 5,5 m și o lățime de 50-66 m, trece prin Nazarcea, Constanța, Ovidiu și Năvodari.

Construirea canalului a necesitat o investiție de circa 2 miliarde de dolari. Estimările inițiale prevedeau recuperarea investiției în 50 de ani. Exploatarea canalului aduce însă venituri anuale de circa 3 milioane de euro, ceea ce presupune o durată de recuperare a investiției de peste 600 de ani.

Sursa: mediafax.ro

related posts

Leave a Comment