Home Actualitate 100 proiecte din Regiunea Centru vor beneficia de fonduri europene REGIO

100 proiecte din Regiunea Centru vor beneficia de fonduri europene REGIO

by Florentina Lup
0 comment

Noi proiecte REGIO pentru cele șase județe  ale Regiunii Centru: Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu, în valoare totală de peste 285 milioane euro, vor intra în perioada următoare la contractare, pe baza cererilor de finanțare care au fost deja evaluate. Dacă inițial contractarea era condiționată de o limită de buget alocată, printr-o decizie aprobată recent la nivel național, toate proiectele din listele de rezervă de pe patru axe prioritare ale POR 2014-2020 vor intra la contractare.

Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației (MLPDA), a adoptat ,,Memorandumul de supracontractare a proiectelor aflate în lista de rezervă pentru Axele Prioritare 3, 4, 10 și 13, din cadrul Programului Operațional Regional (POR) 2014-2020”. Valoarea totală a finanțării aprobate prin Memorandumul menționat este de peste 2,4 miliarde euro la nivel național. Aplicarea acestui memorandum oferă Regiunii Centru și Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru, bugetul necesar pentru a susține nevoile de finanțare nerambursabilă necesare dezvoltării comunităților locale, iar autoritățile locale pot astfel să utilizeze soluțiile existente și să își realizeze proiectele depuse spre finanțare ce prevăd reabilitarea unităților de învățământ, eficiența energetică a clădirilor sau modernizarea orașelor din regiune.

,,La nivelul regiunii noastre avem depuse peste 2000 de cereri de finanțare, care au o valoare totală de peste 2,5 miliarde euro și solicită spre finanțare nerambursabilă circa 2 miliarde euro. Nevoia de resurse este de aproape trei ori mai mare decât alocarea regională de fonduri nerambursabile, în valoare de circa 860 milioane euro. Pe de altă parte, avem semnate peste 680 contracte și este pentru prima dată, în activitatea noastră în Regiunea Centru, când am depășit valoarea totală de un miliard euro a proiectelor care vor asigura dezvoltarea regiunii. Prin aprobarea procesului de supra-contractare vom ajunge, la nivel regional, la peste 1000  de contracte de finanțare a căror valoare totală va fi de peste 1,5 miliarde euro, din care suma nerambursabilă atrasă va depăși 1,25 miliarde euro, pentru a susține dezvoltarea și modernizarea infrastructurii în domeniile specificate”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru

Experții ADR Centru au început procedurile de evaluare și contractare a proiectelor. Astfel, lista noilor contracte de finanțare din Regiunea Centru ar putea include: două noi proiecte cu o valoare solicitată de 3,88 milioane euro, pentru a fi investiți în iluminat public urban; 8 proiecte ce solicită fonduri pentru proiecte de mobilitate urbană în municipiile reședință de județ, cu o valoare de 36,14 milioane euro; 70 de proiecte ce vizează modernizarea creșelor, grădinițelor, școlilor, liceelor tehnologice și universităților cu o valoare totală solicitată de peste 100 milioane euro; și alte 37 de cereri de finanțare depuse de primăriile de orașe mici și mijlocii cu o valoare solicitată de aproape 123 milioane euro, necesari pentru investiții în infrastructura socială, de petrecere a timpului liber și de reabilitare a spațiilor publice din orașele mici și mijlocii.

Sursa: MLPDA

related posts

Leave a Comment