Home Economic Paragina pune stăpânire pe sudul litoralului

Paragina pune stăpânire pe sudul litoralului

by Crina Matei
0 comment

În timp ce guvernul îi îndeamnă pe români să-și petreacă vacanțele în țară , sudul litoralului pare total nepregătit să îi primească. Digul din zona Steaguri, din stațiunea Neptun, seamănă cu un șantier de câțiva ani, iar în staţiunile cu nume de planete, multe dintre clădirile emblematice sunt acum în paragină. Sunt locuri de care turiştii fug.

Digul porneşte din centrul plajei “La Steaguri” în Neptun şi înaintează în mare cale de 5oo de metri. E ca după război şi o plimbare pe el se transformă într-o aventură. Trebuie să sari peste obstacole, să fii atent la obiectele ruginite şi la goluri care se cască între bucăţile de ciment. Turiştii care se aventurează pe el sunt sideraţi.

Primăria din Mangalia nu are cum să rezolve problema, pentru că plajele şi digurile sunt în administrarea Apelor Române. Lucrările sunt preconizate să înceapă în luna octombrie și, conform proiectului, digul ar urma să dispară.

Bogdan Bola,  director Apele Române  Dobrogea Litoral  :  ” Digul de la Neptun va intra în proiectul de eroziune costieră. În locul lui acestui dig existent va aărea o structură nouă, avem finanţarea pentru proiect, urmează contractarea iar în perioada următoare vor începe lucrările de execuţie.  Mai sunt 8 diguri care urmează să fie demolate în cadrul proiectului de eroziune costieră şi vir fi refăcute la standarde moderne, europene. “

Neptun, Venus, Jupiter sau Cap Aurora : în sudul litoralului, la tot pasul dai peste clădiri în ruină, acoperite cu placaje şi plase verzi ca să nu cadă bucăţi din zidărie peste trecătorii din zonă. Unele au fost oficii poştale, altele restaurante de lux.

Multe dintre clădirile emblemă, în care aveau acces doar turiştii străini, sunt acum nişte dărăpănături. Sunt necesare investiții uriașe pentru a transforma aceste clădiri în locuri decente. Însă odată rezolvată această problemă, sudul litoralului va putea intra în competiţie cu staţiunea Mamaia, care s-a depărtat vizibil de restul rivierei româneşti.

related posts

Leave a Comment