Home Economic Mai multe stații de încărcare pentru mașinile electrice

Mai multe stații de încărcare pentru mașinile electrice

by Romanov Alex
0 comment

Vești bune pentru posesorii de mașini electrice. România va avea o reţea de 18.000 de staţii de încărcare a vehiculelor electrice în următorii 4 – 5 ani.  Banii vin de la Administraţia Fondului pentru Mediu şi din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a precizat într-o conferință de presă că Administraţia Fondului pentru Mediu va lansa în maximum două săptămâni programul prin care administraţiile locale pot accesa bani pentru staţiile de încărcare.

„Programul pentru staţiile de încărcare va fi lansat în maximum două săptămâni. Am aprobat ghidul şi probabil va fi publicat săptămâna aceasta sau cea viitoare în Monitorul Oficial. Trebuie să construim această infrastructură de încărcare care în vestul Europei este bine pusă la punct. Vom finanţa peste 2.000 de staţii de încărcare pentru unităţile administrativ-teritoriale, mai vine şi PNRR cu peste 15.000 de staţii şi în patru-cinci ani vom ajunge la 18.000 de staţii de încărcare în România din aceste fonduri.”, a spus ministrul.

Odată cu dezvoltarea acestor staţii va creşte şi interesul oamenilor pentru a-şi cumpăra maşini electrice, consideră Tanczos. El a arătat că şi pentru schimbarea flotelor de maşini ale companiilor de transport se pregăteşte acordarea unor ajutoare de stat.

„Este nevoie de scheme de ajutor de stat pentru companii pentru a-şi schimba flotele. În momentul de faţă România se concentrează pe oferirea de ajutoare pentru persoanele fizice, prin programul Rabla, dar flotele nu sunt încă susţinute, acolo este o discuţie privind un ajutor de stat, iar schemele trebuie gândite, trebuie notificate.”, a adăugat oficialul guvernamental.

În ceea ce privește numărul stațiilor de încărcare, în țara noastră, clasamentul orașelor dominat de Capitală, în care se regăsesc 158 de locaţii, fiind urmat de Timiş, cu 53 de locaţii, Ilfov, cu 42, Cluj, cu 41 şi Constanţa, cu 40.

sursa foto: automarket.ro

related posts

Leave a Comment