Home Actualitate IMM Invest a intrat în faza a treia de implementare

IMM Invest a intrat în faza a treia de implementare

by Florentina Lup
0 comment

În mai puţin de o lună de la lansare şi de la deschiderea înscrierilor în aplicatia www.imminest.ro, IMM INVEST ROMÂNIA, programul guvernamental de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii, a intrat în cea de-a treia fază de implementare.

Primele două etape parcurse de IMM-urile înscrise în program pentru a accesa finanţări garantate de stat, au constat în analiza eligibilităţii, selecţie realizată de către FNGCIMM, şi analiza băncilor partenere ce vizează solicitările pentru acordarea creditelor pentru capital de lucru şi de investiţii garantate de stat.

Fiecare bancă, conform normelor proprii de creditare, solicită IMM-urilor documentaţia de credit, efectuează analiza economico-financiară şi decide dacă proiectul pentru care se solicită finanţarea este viabil din punct de vedere economic, caz în care aprobă creditul şi transmite solicitarea de garantare.

Cea de a treia etapă constă în transmiterea, prin aplicaţia programului IMM Invest, dosarelor de credit aprobate de către bănci pentru accesarea garanţiei în nume şi cont stat, precum şi a grantului oferit prin schema de ajutor de stat, care va acoperi costurile cu dobânzile şi comisioanele aferente creditului, până la 31 decembrie 2020.

În prima etapă, FNGCIMM a declarat eligibile un număr de 58.525 de IMM-uri şi a transmis către cei 22 de finanţatori parteneri un număr de 53.063 solicitări.

,,Peste 58.525 de întreprinderi mici şi mijlocii sunt înscrise în programul IMM Invest, iar un prim efect benefic este că, în prima fază vor fi susţinute aproximativ 733.301 locuri de muncă. Avem o comunicare deschisă şi permanentă cu fiecare dintre cele 22 de bănci partenere, pentru fluidizarea şi eficientizarea proceselor. Asigurăm mediul de afaceri că pe lângă IMM Invest (accesul la capitalul financiar), în perioada imediat următoare, Guvernul României va lansa o nouă schemă de garantare care va susţine creditul comercial prin folosirea unor instrumente de tip factoring cu regres (cu recurs), credit de scont, produs de garantare-leasing.”, a declarat Dumitru Nancu,  directorul general al FNGCIMM.

Un număr de 5.330 de cereri, aflate în aplicaţia www.imminvest.ro, se află în diferite faze de analiză a eligibilităţii sau sunt în stadiul de solicitare a unor clarificări.

related posts

Leave a Comment