Home Actualitate Donaţia unui descendent al familiei Sturdza a fost acceptată de statul român

Donaţia unui descendent al familiei Sturdza a fost acceptată de statul român

by Florentina Lup
0 comment

Guvernul României a aprobat Hotărârea prin care Ministerul Culturii a fost autorizat să accepte donația imobilului înscris în Lista Monumentelor Istorice a județului Suceava cu denumirea ,,Casa Vârnav Liteanu”. Casa boierească, ridicată în secolul al XVIII-lea, este în prezent în proprietatea unui descendent al domnitorului Ioniță Sandu Sturdza.

„Casa Vârnav-Liteanu, din orașul Liteni, ne dorim să devină un centru de pregătire pentru restauratori, coordonat de Institutul Național al Patrimoniului, care să contribuie la dezvoltarea și consolidarea meseriilor implicate în protejarea patrimoniului arhitectural, dar și la specializarea profesioniștilor din muzee și instituții de cercetare. Județul Suceava va beneficia de investițiile necesare pentru dezvoltarea resurselor umane, investiții care îmi doresc să aibă reverberații atât la nivel național, cât și internațional. Este o moștenire a Bucovinei pe care vrem să o valorificăm și să îi oferim utilitate în prezent și în viitor.”, a declarat ministrul Bogdan Gheorghiu.

Ministerul Culturii urmează să încheie un contract de donație cu proprietarii, iar clădirea de patrimoniu să parcurgă un amplu proces de restaurare.

related posts

Leave a Comment