Home Economic Asociația Pro Consumatori solicită Guvernului ÎNGHEȚAREA prețurilor la alimentele din coșul de subzistenţă

Asociația Pro Consumatori solicită Guvernului ÎNGHEȚAREA prețurilor la alimentele din coșul de subzistenţă

by tomisnews
0 comment

Asociaţia Pro Consumatori solicită Guvernului României îngheţarea preţurilor produselor agroalimentare care formează coşul de consum al populaţiei corespunzător unui trai de subzistenţă, timp de 12 luni! APC arată faptul că bugetul lunar al unei femei pensionar pentru un trai de subzistenţă este de 358,44 lei, iar bugetul lunar al unui bărbat pensionar pentru un trai de subzistenţă este de 302,61 lei. Totodată, bugetul lunar al unei familii standard, formată din doi adulţi şi doi copii, pentru un trai de subzistenţă este egal cu 1.110 lei.

„Am primit o serie de sesizări din partea consumatorilor cu privire la creşterile mari de preţuri, în unele unităţi comerciale, la o serie de alimente considerate de bază în alimentaţia unei familii. Având în vedere îngrijorările care există vis-a-vis de continuarea creşterii preţurilor, experţii Asociaţiei Pro Consumatori au înţeles dificultăţiile financiare cu care se confruntă atât executivul ţării, cât şi societătile comerciale din domeniul agroalimentar în această perioadă de criză generată de epidemia COVID-19, drept pentru care propunem Guvernului României îngheţarea preţurilor la produsele agroalimentare necesare unui trai de subzistenţă pentru o perioadă de 12 luni. În opinia nutriţioniştilor americani, o femeie adultă care nu depune eforturi fizice deosebite are nevoie zilnic de un aport caloric cuprins intre 1200-1600 de calorii, pentru a-şi menţine sănătatea şi greutatea optimă, în timp ce un bărbat sedentar are nevoie de 1600-2400 de calorii/zi”, au precizat reprezentanții APC.

În situaţia în care 80% dintre români îşi fac cumpărăturile în marile structuri comerciale de tip supermarket, respectiv hipermarket, în actuala stare de urgenţă generată de COVID-19, Guvernul României şi Parlamentul României trebuie să îngheţe preţurile alimentelor care formează coşul de consum pentru un trai de subzistenţă şi să oblige aceste structuri comerciale să asigure prezenţa produselor în oferta lor comercială. Totodată, este imperios necesar, având în vedere creşterile nejustificate de preţuri la unele produse de strictă necesitate, atât alimentare, cât şi nealimentare, ca statul să monitorizeze în permanenţă aceste preţuri, iar creşterile de preţuri, pe perioada stării de urgenţă şi până în momentul în care economia se stabilizează, să fie aprobate de ANAF numai în baza prezentării unor metodologii de calcul care să prezinte structura tuturor elementelor de costuri, iar adaosul comercial să nu fie mai mare de 10%, la care trebuie adăugată şi rata anuală a inflaţiei prognozate de BNR”, a completat președintele APC, conf. univ. dr. Costel Stanciu.

related posts

Leave a Comment