Home Actualitate Un nou sport olimpic: canotajul maritim

Un nou sport olimpic: canotajul maritim

by Antonia Mocanu
0 comment

Avem un nou sport olimpic: Canotajul Maritim sau „de Coastă”, inclus în programul Jocurilor Olimpice din 2024, care vor fi găzduite de Paris. Bărcile sunt mai mici, dar mai stabile pentru că marea e mai agitată decât apele unui lac. În România, noul sport a fost lansat la Constanța de către Elisabeta Lipă, multiplă campioană olimpică la canotaj și președinte a Federației Române de specialitate. I-a îndemnat pe toți turiștii de pe plajă să urce în barcă măcar pentru un sfert de oră.

Legenda canotajului olimpic a fost printre turiști ca la ea acasă. Le-a spus că nu e greu și că toți ar trebui să încerce să dea la vasle măcar o dată în viață. Și ca să dea exemplu personal, Elisabeta Lipă a fost în prima barcă care a ieșit pe mare.

Canotajul de coastă este un tip de canotaj ce se realizează pe mare, nu pe lac sau râuri aşa cum eram obişnuiţi până acum. Din cauza condiţiilor mai dificile de desfăşurare, bărcile sunt mai late şi mai robuste decât cele utilizate în mod obişnuit. Canotajul de Coastă a început cu ani în urmă ca un sport de plăcere printre pasionații mării și ai sporturilor nautice. E mult mai dificil să ții barca în echilibru pe valurile mării, mai ales că nu e foarte înaltă și apa intră repede în ea. Dar chiar și așa, împătimiții sporturilor cu vâsle au dus ideea mai departe și-a prins teren până când Comitetul Internațional Olimpic l-a făcut sport oficial.

La Constanța, Elisabeta Lipă a venit cu lotul olimpic și cu medaliații de la Tokyo.

După câteva ture cu canoe pe valurile mării, primii turiștii au prins curaj și au încercat o tură de câteva sute de metri.

România a obţinut prima sa medalie la canotajul de coastă anul trecut, într-o competiţie europeană care s-a desfăşurat la Marina di Castagneto Carducci, în Italia. 

related posts

Leave a Comment