Home Actualitate Ce se întâmplă cu Galeriile Soveja?

Ce se întâmplă cu Galeriile Soveja?

by Antonia Mocanu
0 comment

Ce se întâmplă cu Galeriile Soveja? Locul în care se aflau cândva standuri cu fructe și legume, obiecte de uz casnic, dar și haine și care în urmă cu aproximativ trei luni de zile au fost închise, a devenit un loc de depozitare a deșeurilor.

Teo Hira, director RAEDPP Constanța „În acest moment suntem în situația, din păcate pot să spun, a întocmirii documentației de cadastru și intabulare. După cum bine știți dacă fac o analogie între un imobil și o persoană, cadastrul reprezintă certificatul de naștere și intabularea reprezintă buletinul acelei persoane. Deocamdată am montat numai o plasă de protecție până când vom reuși să scoatem tot ceea ce înseamnă documentația tehnică, cadastru și intabulare și ulterior certificat de urbanism, autorizație pentru demolare. În același timp o să pornească și consultarea publică”.

Oamenii care obișnuiau să își facă cumpărăturile aici, aproape că nu mai recunosc piața și se plâng că de când s-au închis tarabele, trebuie să meargă mai mult pe jos  pentru a-și face cumpărăturile.

Cei mai afectați de această situație sunt locuitorii blocurilor din imediata apropiere, care spun că mirosul ce vine din gunoiul aruncat în fostele spații comerciale este de nesuportat, iar nopțile nu se pot odihni din cauza gălăgiei.

„Nu e de mult timp așa. De vreo două luni de zile. Dar arată dezastruos. E o pierdere pentru că acum trebuie să alergăm o distanță mai lungă”.

„Făceam cumpărături, îmi era ușor. Acum mergem departe. Ar fi bun aici ceva. Să construiască de unde să putem să cumpărăm. Nu ne deranjează.  Problema e că de afară nu se vede, dar în interior e groaznic. Noaptea ies șobolanii și noi suntem lângă. Să nu mai vorbim de miros. Trebuie gunoiul scos. E dezastru ce e acolo. Dezastru. Ți se ridică pielea pe tine. Nu mai suportăm mirosul”.

„Stau în prima scară de aici, de alături. Toată lumea își făcea cumpărăturile pentru că avea diverse. Multe magazine cu de toate. Ne foloseam fiecare. De vreo două- trei luni de zile oamenii s-au mutat fiecare cum a putut. Important este pentru noi locatarii din zonă faptul că gunoiul este încă în interior. Au îngrădit măcar spațiul ăsta să nu se mai vadă geamurile sparte și tot, dar gunoiul este în interior.  Eu ca proprietar aici m-ar încânta foarte mult să facă un supermarket.

„Era util, coboram, luam pâine. Lucruri mărunte. Acum de când au plecat cei cu magazinele, din mai, au plecat mai greu cu cumpărăturile. Însă cei cu magazinele erau la stradă. În spate, în schimb e focar de infecție. Gunoaie sunt de ani de zile.  Ne-am săturat pur și simplu. Nu se mai poate. E mizerie prea mare. Șobolani. E devastat. Ar trebui făcută în primul rând o curățenie și ceva construcție.  Părerea mea e că orice, dar să fie curat”, ne-au declarat câțiva locatari care locuiesc în zonă.

Locatarii din zonă cer demolarea Galeriilor Soveja în cel mai scurt timp și salubrizarea zonei.

Teo Hira, director RAEDPP Constanța „Oamenii se plâng, dar nu este asta o scuză pentru noi. Noi încercăm să sanizăm. Și după cum ați văzut este pentru prima dată în ultimiii ani când se ia o măsură pentru delimitarea unui spațiu public pentru a face ceva pe un teren domeniu public. Ce vrem să facem în viitor este simplu. Vom porni o consultare publică să vedem ce își doresc cetățenii, ce își doresc constănțenii să se întâmple pe viitor pe acel teren, de altfel un teren generos de 3.300 de metrii pătrați”.  

În locul galeriilor de astăzi, care se află în administrarea Regiei Autonome Exploatarea Domeniului Public și Privat Constanța, constănțenii vor decide ce se va construi deoarece proiectul va intra în consultare publică.

Termenul depinde de finalizarea documentației, cadastrul și intabularea, pentru ca mai apoi Galeriile să fie demolate și proiectul să intre în consultare, respectiv 50 de zile, estimativ.    

related posts

Leave a Comment