Home Actualitate Trei decenii de activitate pentru Centrul de Medicină Navală

Trei decenii de activitate pentru Centrul de Medicină Navală

by Romanov Alex
0 comment

Sănătatea personalului din Forţele Navale este monitorizată, permanent, de către specialiştii Centrului de Medicină Navală, o structură unică în peisajul naţional din domeniul sănătăţii.

Centrul de Medicină Navală a fost înfiinţat la data de 1 octombrie 1990, la Constanţa, cu misiunile principale de efectuare a controlului medical periodic al personalului militar şi civil din Forţele Navale, în vederea stabilirii aptitudinii de ambarcare şi de realizare a expertizei medico-militare pentru personalul care desfăşoară activităţi în mediul hiperbar. De asemenea, specialiştii Centrului de Medicină Navală au contribuit la dezvoltarea activităţii de cercetare ştiinţifică în domeniul hiperbarismului, împreună cu personalul specializat în activităţile de scufundare din cadrul Centrului 39 Scafandri.

În prezent, structura Centrului de Medicină Navală este alcătuită din cabinete de medicină internă, chirurgie generală, O.R.L., medicină dentară, oftalmologie, dermatologie, psihiatrie şi neurologie, laboratoare de tehnică dentară, ecografie, radiologie, analize medicale şi psihologie, o structură de recuperare medicală fizică şi balneologie, precum şi o unitate farmaceutică.

Activitatea de 30 de ani în domeniul medicinei navale a acestei instituţii de profil din domeniul sănătăţii este bazată pe o tradiţie de peste un veac şi jumătate, primele menţiuni documentare consemnând existenţa unui subchirurg, ambarcat la bordul bastimentului botezat „România”, în anul 1864, precum şi a unui ofiţer-medic la bordul primului velier „Mircea”, în anul 1886.

La începutul secolului al XX-lea, izvoarele istorice înregistrează, în anul 1912, primul corp de medici militari în compunerea Comandamentului Marinei Militare şi a primelor depozite de materiale chirurgicale şi farmaceutice, pentru unităţile de nave de la Dunăre şi Marea Neagră. Cinci decenii mai târziu, după realizarea unor ample lucrări de reparaţii, dotare şi modernizări la bordul navei-şcoală „Mircea”, în arhive, sunt menţionate câteva aspecte importante ale evoluţiei sectorului medical naval, prin prezentarea facilităţilor infirmeriei velierului, care asigurau intervenţia chirurgicală şi stomatologică, precum şi existenţa unor paturi antiruliu, în salonul adiacent al infirmeriei.

Cu ocazia zilei de 1 octombrie, conducerea Statului Major al Forţelor a transmis întregului personal care şi-a desfăşurat sau îşi desfăşoară activitatea în domeniul medicinei navale multă sănătate, realizări profesionale şi personale, precum şi tradiţionala urare marinărească „Bun cart înainte!”. La mulţi ani!

sursa foto: Forțele Navale Române

related posts

Leave a Comment