Home Actualitate Slujbe transmise online

Slujbe transmise online

by Antonia Mocanu
0 comment

În contextul pandemiei COVID-19 și bisericile și mânăstirile și-au schimbat modalitatea de oficiere a slujbelor și anume acestea vor fi transmise online. Întrucât credincioşii nu pot participa fizic la slujbele din biserică, aceştia sunt îndemnaţi să îşi organizeze în propriile locuinţe un spaţiu de rugăciune,  dar și să menţină prin telefon legătura cu preoţii de la parohie şi în special cu duhovnicul.

La toate parohiile, bisericile sau mânăstirile, Sfânta Liturghie şi celelalte slujbe liturgice se vor oficia în lăcaşul de cult de către slujitorii bisericii fără participarea publicului. De acum înainte, slujbele vor fi transmise online. Bisericile rămân însă deschise totuşi pentru situaţii speciale. Întrucât credincioşii nu pot participa fizic la slujbele din biserică, aceştia sunt îndemnaţi să îşi organizeze în propriile locuinţe un spaţiu de rugăciune, iar programul duhovnicesc va fi stabilit împreună cu preotul.

 În această perioadă, credincioşii vor menţine prin telefon legătura cu preoţii de la parohie şi în special cu duhovnicul. La solicitare, preotul se poate deplasa la domiciliul acestora pentru convorbiri duhovniceşti, spovedanie şi împărtăşanie, cu respectarea normelor de protecție, inclusiv mască şi mănuși sanitare.

Taina Botezului şi Taina Cununiei se pot oficia în lăcaşul de cult, la care vor participa maximum 8 persoane. Slujba înmormântării, de asemenea poate fi oficiată la biserică, în capela mortuară sau la cimitir, la această slujbă participând tot 8 persoane.

Spovedania şi împărtăşirea credincioşilor bolnavi aflaţi la domiciliu se vor face de către preot, însă acesta îşi va întocmi Declaraţia personală de deplasare după modelul aprobat de autorităţile de stat.  De asemenea, la intrarea în locuinţa credincioşilor, preotul va utiliza încălţăminte de unică folosinţă şi mască sanitară, se va spăla pe mâini cu apă şi săpun şi cu dezinfectant, va folosi doar o carte de cult şi epitrahil, trusa liturgică pentru împărtăşirea celor bolnavi, obiecte care vor fi atât anterior, cât și ulterior dezinfectate.

related posts

Leave a Comment