Home Actualitate Sfânta Pască va ajunge în casele tuturor

Sfânta Pască va ajunge în casele tuturor

by Antonia Mocanu
0 comment

Anul acesta, sfintele Sărbători Pascale vor fi atipice pentru români. Nu vom merge la biserică să luăm lumină, ci o vom aștepta acasă, de la preoți și voluntari, ca să evităm o îmbonăvire în masă. La fel se va întâmpla și cu pasca, pe care credincioșii o primeau de la biserică în noaptea de Înviere. Aceasta va ajunge la credincioși în Vinerea și Sâmbăta Mare. La Constanța, la Catedrala Arhiepiscopală, preoții au sfințit prescura stropită cu vin, ce va fi dusă la credincioși în pachete sigilate.

Prescura este aceea pâine stropită cu vin și consumată de creștini în primele zile Pascale. Pâinea, tăiată în bucăți asemenea anafurei este așezată în straturi în coșuri sau vase curate, apoi este stropită cu vin. Pâinea este binecuvântată de către preot printr-o rugăciune specială și consumată în locul anafurei.

Anul acesta, conform ordonanțelor militare emise de autorități, slujbele de Înviere se vor face in biserici, cu ușile închise și fără prezența credincioșilor.  Slujbele vor putea fi însă transmise live și urmărite online. Pasca va fi distribuită credincioșilor vineri și sâmbătă între orele 8 și 18, de către preotul paroh însoțit de cinci voluntari, echipați corespunzător, cu mănuși și măști de protecție. La fel se va întâmpla și cu lumina sfântă din noaptea de Înviere.

related posts

Leave a Comment