Home Actualitate „Vrem transport, nu promisiuni”, mesajul elevilor constănțeni

„Vrem transport, nu promisiuni”, mesajul elevilor constănțeni

by Antonia Mocanu
0 comment

Guvernul elimină gratuitatea transportului pentru elevii care studiază în altă localitate decât în cea de domiciliu. Ministerul Educației introduce decontarea biletelor pe care le vor cumpăra școlarii, dar numai în anumite intervale de distanțe si la anumite prețuri de călătorie. Asociațiile Elevilor sunt nemulțumite de acest proiect și-au protestat în toată țara.

Relaţia dintre elevi şi autorităţi s-a deteriorat grav în ultimul an, marcat de criza sanitară, globală, dar şi de alte crize, locale. Transportul elevilor se dovedeşte a fi un subiect mai fierbinte decât îşi închipuiau autorităţile atunci când l-au abordat. Asociațiile elevilor sunt nemulțumite de faptul că Guvernul vrea să deconteze naveta pentru cei care studiază în altă localitate decât în cea de domiciliu. Potrivit unui proiect de act normativ, elevilor care locuiesc la internat sau în gazdă li se vor deconta 8 călătorii dus-întors pe semestru.

În viitor, biletele elevilor vor fi decontate nu mai mult de 30 lei/lună pentru distanța de 3 km de acasă până la școală. Pentru distanța de la 3 la 50 de km, suma de 30 de lei pe lună se va suplimenta cu 3 lei pentru fiecare kilometru. Companiile de transport rutier vor avea obligația de a emite documente lunare de transport cu încadrare în tarifele maxime per kilometru/lună. Și aici intervine fractura.

Elevii se consideră batjocoriţi de Guvern. Ei spun că decontarea elimină de fapt transportul gratuit.

Asociațiile Elevilor anunță că vor picheta sediile mai multor prefecturi din țară, dar și sediul Guvernului, în semn de protest față de eliminarea gratuității transportului pentru elevi.

related posts

Leave a Comment