Home Actualitate Premieră în portul Constanța

Premieră în portul Constanța

by Antonia Mocanu
0 comment

Premieră în portul Constanța. Un sistem plutitor de producere a energiei fotovoltaice a fost amplasat în apropierea danelor de barje. Proiectul, realizat cu fonduri proprii ale portului, urmează să fie extins și în alte zone care nu au acces la energie electrică. Și alte clădiri din Constanța au trecut la energie verde, cum ar fi Baroul Avocaților. În curând, toate clădirile publice din România și spațiile comerciale cu acoperișuri mai mari de 250 de metri pătrați, vor fi obligate să folosească energie solară în următorii ani.

Sistemul fotovoltaic plutitor, construit într-un interval de patru luni, este amplasat în dana 99 în apropierea insulei artificiale din portul Constanța. A costat puțin peste 30.000  de euro, pentru că deocamdată vorbim de un proiect pilot.

Sistemul plutitor rezistă la o înălțime a valurilor de un metru și tocmai de aceea a fost instalat în portul fluvial, pentru facilitarea operării  barjelor care ajung aici după ce trec prin ecluza de la Agigea. Sistemul generator de energie are în componență flotoare, o platformă accesibilă personalului care îl deservește,  panouri solare, sisteme de stocare a energiei și permite transmisia, cu ușurință, a datelor. Este prevăzut să producă 15.000 de kw, anual.

Generatorul de curent  fotovoltaic poate fi folosit în zonele cu trafic scăzut de marfuri sau în cele în care portul se extinde și unde nu a ajuns, deocamdată, curentul electric. Un asemenea sistem plutitor poate fi mutat, astfel, în funcție de necesități, chiar și la santiere în lucru, de exemplu.

Romania se afla în zona europeana B de insorire, iar Constanța are cel mai mare potențial energetic solar din tara. Momentan, în România, doar câteva instituţii au montate pe acoperișuri panouri solare. De exemplu, clădirea baroului de avocați din Constanța.

Comisia Europeană a anunțat pentru 2030 și o ţintă mai ambițioasă privind ponderea energiei din surse regenerabile, care a fost majorată de la 40, la 45%. Aproape 300 de miliarde de euro au fost alocate pentru a grăbi tranziția la energie curată. Încurajate sunt și investițiile private în parcuri fotovoltaice sau eoliene, o șansă uriașă pentru România. Sistemele fotovoltaice, au asigurat anul trecut, în sistemul național, mai puțin de 3% din totalul de energie.

related posts

Leave a Comment