Home Actualitate Lideri NATO, la Constanța

Lideri NATO, la Constanța

by Antonia Mocanu
0 comment

Mai mulți comandanți de rang înalt ai forțelor armate NATO, s-au întâlnit în România pentru manevre și planificări de luptă, menite să descurajeze orice atac străin pe teritorul țării noastre. Sunt lideri militari care au analizat geografia și relieful României, să identifice vulnerabilități și locuri unde suntem slabi apărați. NATO dorește să știe unde trimite forțe rapide de reacție în cazul unui război în Estul Europei, iar România este un punct de interes major.

Timp de mai multe săptămâni planificatorii NATO au zburat deasupra granițelor estice și au analizat din aer și la sol geografia câmpurilor de război. Au pus pe hartă concluziile obținute și au verificat ce unități de intervenție are România.

gral. lt. Daniel Petrescu – șeful Statului Major „A inclus misiuni de recunoaștere terestră și aeriană în România, vizite la unități esențiale din arhitectura defensivă aliată din țara noastră și discuții care au vizat sincronizarea acțiunilor din plan național cu cele din cadru aliat.”

amiral Robert Burke – comandant U.S. Naval Forces Europe  „Scopul nostru este să ne analizăm aliații și pregătirea lor militară, nu  să provocăm conflicte, ci să păstrăm pacea. Poziția noastră militară combinată rămâne credibilă, coerentă și rezistentă la activitățile periculoase ale oricărui adversar”.

Analiștii militari NATO au luat la bani mărunți capacitatea țării noastre de răspuns în forță pe granița de Est. Americanii vor să știe câte unități militare sunt gata de-a intra în luptă în orice clipă și ce vulnerabilități ar putea suplini alte armate aliate NATO. Mai mult decât atât, străinii vor să știe dacă vorbim aceeași limbă când vine vorba de strategii de război și cât de bine se vor înțelege în caz că trebuie să acționeze imediat. Prin analize de acest fel, NATO înţelege clar capacităţile, limitările şi oportunităţile Aliaţilor.

gral. lt. Daniel Petrescu – șeful Statului Major Acest exercițiu ne-a permis să înțelegem mai bine elementele-cheie ale planificării atât din punct de vedere conceptual, cât și prin realizarea unei imagini reale a terenului si geografiei diferitelor zone de pe teritoriul Romaniei”

amiral Robert Burke – comandant U.S. Naval Forces Europe  „În cele din urmă, puterea și scopul comun pe care Aliații le arătăm prin exerciții precum Noble Blueprint și eforturile, la toate nivelurile, de a ne sincroniza activitățile, vor face diferența dacă Europa se confruntă cu mai multe cazuri de agresiune adversă în viitor sau dacă va atinge o măsură durabilă de stabilitate strategică.”

Exercițiul încheiat  se numește Nato Blue Print și e condus de Flota a 6-a Americană în Europa. El este conceput pentru a oferi o înţelegerea clară a capacităţilor operaţionale naţionale combinate, precum şi familiarizarea cu terenul atât în România, cât şi în Bulgaria.

related posts

Leave a Comment