Home Actualitate Lacul Nuntași a secat sub ochii localnicilor

Lacul Nuntași a secat sub ochii localnicilor

by Antonia Mocanu
0 comment

Imagini apocaliptice la Constanta. Un lac aflat la doar cativa kilometri distanta de litoral a disparut pur si simplu. Era situat in apropiere de Lacul Razelm si facea parte din Rezervatia Deltei Dunarii. Seceta cumplita si lipsa responsabilitatii oamenilor au dus la dispartia peste noapte a 850 de hectare de luciu de apa. Acum autoritatile cauta solutii disperate sa aduca apa lacul inapoi.

Lacul Nuntași este vecin cu Razelm, lângă cetatea Histria. Cât vezi cu ochii pana la orizont era doar apa care adapostea un ecosistem plin de viata: plante, pasari de apa si animale mici. Acum a ramas doar fundul uscat si plin de sare, care ii da culoarea alba. S-a intamplat aproape peste noapte. La inceput de vara satenii din Nuntasi vazusera lacul in buna stare, insa acum s-au crucit cand au gasit doar un desert arid.

Lacul Nuntasi isi improspata rezerva de apa din ploi si din izvoare subterane. Este mai ridicat fata de vecinul sau mai mare, Lacul Razelm, caruia ii deversa surplusul de apa prin cateva canale controlate de stavilare mici. Cand stavilarele s-au defectat, apa din lac s-a scurs toata in Razelm.

“Motivele pentru care s-a ajuns în această situație din spusele specialiștilor sunt seceta hidrologică și lipsa lucrărilor de decolmatare pe canalele care alimentează cu apă în mod natural din celelalte lacuri din zonă Lacul Nuntași…având în vedere că administrarea acestor lacuri se află în administrarea ARBDD -ul, această obligatie este in sarcina lor” a declarat George Niculescu, prefectul județului Constanța.

Proprietarul stăvilarelor și canalelor prin care vine apa este Rezervatia Deltei Dunarii. Lacul se va umple din nou doar cand canalele de apa proaspata vor fi desfindate si stavilarele prin care pierde apa vor fi reparate.

“ABADL are oamenii necesari pentru astfel de lucrări, utilajele și expertiza…dacă directorul general va fi de acord să preluăm lucrările, ABADL va suporta costurile”, a declarat Bogdan Bola, director  Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral

În urmă cu aproximativ 20 de ani, malul lacului era împânzit de corturile turiştilor care veneau pentru băi reci de namol datorită nămolului sapropelic ale cărui proprietăţi terapeutice sunt recunoscute în întreaga lume.

related posts

Leave a Comment