Home Actualitate Fotovoltaicele, soluția viitorului

Fotovoltaicele, soluția viitorului

by Antonia Mocanu
0 comment

Într-o perioadă în care prețurile la energie electrică au luat-o razna, iar Uniunea Europeană ne sfătuiește să reducem la maximum consumul. Tot mai mulți români caută alternative care să nu îi mai ardă la buzunare. Panourile fotovoltaice par să fie soluția cea mai la îndemână. Ce-i drept investiția nu este tocmai una mică, la început, însă ea se poate amortiza în maximum cinci ani, iar costurile se pot reduce până la zero. 

Gelu Tulea este unul dintre românii care recunoaște că dacă nu ar fi achiziționat sistemul bazat pe panouri fotovoltaice ar fi riscat falimentul. Are o afacere în turism care presupune un consum mai ridicat de energie pe perioada verii și doar anul trecut a plătit pentru curentul electric consumat aproape 10.000 de lei. În condițiile în care tarifele la energie s-au dublat, dacă ar fi continuat să rămână abonat la o companie privată, ar fi însemnat să pună lacătul pe afacere.

140 de panouri fotovoltaice au răsărit în curtea constănțeanului, o investiție care se ridică la 280.000 de lei, bani pe care i-a luat prin credit de la bancă. În plus sistemul pe care au fost monatate panourile a fost realizat chiar de către el, ceea ce a dus la reducerea costurilor.

Deși nu are decât 7 luni de când le-a montat, efectul panourilor a început să se simtă. Și deși recunoaște că a fost un efort financiar destul de mare, omul nu regretă alegerea făcută. Produce mai mult decât consuma, astfel că facturile vin pe zero. În plus, în acest fel protejează și mediul înconjurător.

Panourile fotovoltaice reprezintă clar soluția viitorului, fiind una dintre cele mai eficiente și la îndemână metode de producere a energiei electrice proprii. Că energia alternativă oferă independență energetică s-a convins și Ionuț Bucureșteanu, care a decis să își monteze panouri fotovoltaice pe casa pe care o deține în comuna Cumpăna. Iar costurile au fost în cazul lui foarte mici pentru că s-a înscris în Programul Casa Verde și a beneficiat de finanțare guvernamentală.

Specialiștii în energie spun că utilizarea acestui tip de energie verde presupune o investiție inițială și cheltuieli de întreținere, dar aceste costuri se pot acoperi în maximum cinci ani. Și asta pentru că energia solară este gratuită și inepuizabilă.

related posts

Leave a Comment