Home Actualitate Guvernul împrumută autoritățile locale

Guvernul împrumută autoritățile locale

by Florentina Lup
0 comment

La propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), Guvernul României a alocat, prin ordonanță de urgență, 630 milioane de lei, sumă care poate fi împrumutată autorităților locale, pentru a asigura prefinanțarea și contribuția proprie la investițiile cu finanțare europeană sau națională.

Fondurile sunt menite să asigure autorităţilor locale acoperirea cheltuielilor până în momentul decontării facturilor și să prevină pierderea investițiilor din cauza lipsei contribuției proprii. Sumele vor fi acordate sub forma unor împrumuturi din Trezoreria Statului, cu o dobândă preferențială.

,,Guvernul României susține, prin aceste resurse financiare, dezvoltarea și modernizarea infrastructurii. Administrațiile locale vor putea accesa împrumuturi și pentru investiții prin programe naționale și chiar pentru finanțarea investițiilor publice locale, un lucru care ar putea duce la deblocarea multor proiecte aflate, astăzi, în așteptare.”, a declarat ministrul Cseke Attila.

Pentru aceste împrumuturi, dobânda este mult mai avantajoasă față de valorile de pe piața bancară. Dobânda va fi calculată după valoarea ROBOR din ultimele 3 luni (1,52% în momentul de față), la care se adaugă o marjă de 1% până la 1,5%, în funcție de perioada de rambursare contractată, de până la 3 ani, respectiv de până la 5 ani.

UAT-urile și subdiviziunile administrativ-teritoriale pot solicita împrumuturi, inclusiv pentru asociaţiile de dezvoltare intercomunitară, până cel târziu la 1 noiembrie 2021. Solicitările se depun la direcțiile generale regionale ale finanţelor publice, administraţiile judeţene ale finanţelor publice, pentru a fi transmise Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale.

related posts

Leave a Comment