Home Actualitate Expunerea excesivă, fake news-urile şi hărţuirea online: principalele riscuri întâmpinate de copii în pandemie

Expunerea excesivă, fake news-urile şi hărţuirea online: principalele riscuri întâmpinate de copii în pandemie

by Romanov Alex
0 comment

Mai mult de jumătate (54,7%) dintre copii consideră utilizarea excesivă a tehnologiei un risc major întâmpinat în perioada pandemiei, arată datele studiului “Impactul Covid-19 asupra copiilor din România”, realizat pe un eşantion de 5.000 de copii. Printre celelalte riscuri identificate în analiza Organizaţiei Salvaţi Copiii România se numără informaţiile false (39,5%) şi bullying-ul online (25,8%).

Izolarea din perioada stării de urgenţă, coroborată cu închiderea şcolilor şi mutarea cursurilor în mediul online au crescut simţitor timpul pe care copiii au fost nevoiţi să îl petreacă pe internet, precum şi riscurile la care aceştia se expun.

Numeroase studii arată că timpul în exces petrecut în mediul online poate avea efecte negative asupra bunăstării emoţionale şi dezvoltării psihosociale ale copiilor.

Mai mult, 32,4% dintre copiii participanţi la studiu afirmă că au avut neînţelegeri cu părinţii, legate de activitatea pe internet sau de timpul petrecut online.

La rândul lor, părinţii beneficiari ai programului Ora de Net enumeră printre cele mai mari provocări întâmpinate în gestionarea internetului în familie timpul excesiv online, lipsa abilităţilor digitale şi realizarea cu succes a lecţiilor online.

Având în vedere impactul masiv pe care l-a avut pandemia asupra felului în care este utilizată tehnologia în familie, Organizaţia Salvaţi Copiii şi Huawei vin în sprijinul părinţilor prin lansarea seriei de conferinţe “Copilăria în era digitală”. Acestea au rolul de îi ajuta pe părinţi să înţeleagă mai bine provocările mediului online şi de a-i susţine cu informaţii şi resurse astfel încât să poate gestiona corect utilizarea dispozitivelor digitale în familie.

În cadrul  acestor conferinţe online vor fi abordate, alături de părinţi şi specialişti, patru dintre cele mai importante subiecte ale momentului – Ştirile false, Cyberbullying-ul, Timpul excesiv petrecut online şi Şcoala Online. Întâlnirile, ce pot fi urmărite live pe pagina de Facebook a Organizaţiei Salvaţi Copiii, sunt programate pe parcursul lunii august.

sursa foto: me.pcmag.com

related posts

Leave a Comment