Home Actualitate Avioane Eurofighter Typhoon, la Baza Aeriană M. Kogălniceanu

Avioane Eurofighter Typhoon, la Baza Aeriană M. Kogălniceanu

by Romanov Alex
0 comment

De la începutul acestei luni, ne păzim frontierele cu avioanele spaniole Eurofighter Typhoon, trimise la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu. Sunt șase aparate de ultimă generație, super-computerizate și înarmate până în dinti, care vor patrula pe cerul României împreună cu escadrila de aparate americane F-16, cumpărate din Portugalia. Și bătrânele MIG-uri vor zbura alături de ele, dar ne punem baza în uriașul ajutor pe care ni-l oferă NATO.

Eufighter Typhoon este suprema maşină de război aerian: un avion care atinge de două ori viteza sunetului la 11 kilometri înălțime în atmosferă, capabil să intre în luptă în câteva secunde, cu o mare varietate de arme la bord. Este echipat cu rachete de diferite dimensiuni, poate angaja și poate distruge ținte aeriene, terestre și în bătălii navale. Avioanele strategice uriașe detectează țintele, analizează caracteristicile lor și dirijează aparatele Eurofighter Typhoon la atac.

Avioanele Eurofighter Typhoon sunt conduse de computere de ultimă generație,  care comunică în permanență cu centrul tactic de luptă. Aceste avioane au sosit la Kogălniceanu, ca să ne apere spațiul aerian.

“Am făcut asta în țările baltice, o facem în mod normal în Spania sub angajament NATO, iar acum o vom face și aici.”, declară José Enrique Fernandez Medel, comandatul detasamentului spaniol

Poliție Aeriană înseamnă de fapt paza frontierelor pe cer, astfel încât niciun inamic să nu intre în spațiul aerian românesc. În trecut, astfel de intrări neautorizate s-au mai întâmplat, iar bătrânele MIG-uri sunt incapabile să intercepteze orice avion străin în orice punct al țării, într-un timp relativ scurt. Iar NATO și-a luat măsuri de siguranță, trimițând avioanele Typhoon în România.

“Odată cu anexarea ilegală a Crimeei, NATO a luat aceste măsuri de a asigura poliția aeriană întărită prin trimiterea unor detașamente din diferite țări pentru a spori capacitățile noastre de reacție și de intervenție.”, declară Daniel Moise, comandatul Grupului 86 Operațional Fetești

Cele șase avioane de luptă Typhoon trimise la baza aeriană Mihail Kogălniceanu sunt apte să intercepteze orice potențiali invadatori care ar intra în spațiul aerian al României.

“Vom derula misiuni aer-aer și avem avioanele configurate pentru asta. Vedeți sub arii rezervoare suplimentare de comubustibil care măresc timpul pe care-l putem petrece în aer ca să fotografiem țintele desemnate.”, declară José Alvarez, pilot

Alianţa Nord-Atlantică și-a consolidat prezenţa militară în Europa de Est prin desfăşurarea a mii de militari în Polonia şi în ţările baltice. O structură multinaţională NATO urmează să fie staţionată în România. În plus, Alianţa a preluat controlul asupra sistemului antirachetă, care include nave americane dotate cu sisteme antibalistice în largul Spaniei, un radar în Turcia şi elementele de interceptare din România. În cadrul acestui proiect, Spania a trimis avioanele multirol Eurofighter Typhoon pentru misiuni NATO în zona Mării Negre, ele urmând să rămâna la Kogălniceanu  timp de două luni.

related posts

Leave a Comment