Home Actualitate Au început înscrierile pentru Rabla Clasic şi Rabla Plus

Au început înscrierile pentru Rabla Clasic şi Rabla Plus

by Florentina Lup
0 comment

Începând de astăzi, 26 aprilie 2021, persoanele fizice pot merge la producătorii validați în vederea îndeplinirii formalităților de înscriere, iar persoanele juridice pot transmite dosare de acceptare la Administrația Fondului pentru Mediu, pentru a beneficia de facilităţile oferite de programele Rabla Clasic şi Rabla Plus. Listele cu producătorii care au semnat contracte cu AFM sunt publicate pe www.afm.ro.

Sumele alocate celor două programe, în cadrul sesiunii de finanţare din 2021, sunt:

  • 440 milioane lei pentru Rabla Clasic;
  • 400 milioane lei pentru Rabla Plus.

Programul Rabla Clasic vine cu modificări substanțiale, în ceea ce privește prima de casare. Aceasta a fost majorată de la 6.500 de lei la 7.500 de lei. O altă noutate a Programului Rabla Clasic o reprezintă creşterea valorii ecobonusurilor acordate pentru stimularea achiziționării autoturismelor cât mai puțin poluante:

  • ecobonus în valoare de 1.500 de lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, exceptând motocicletele, echipat cu sistem de propulsie care generează o cantitate de emisii de maximum 96 g CO/km NEDC în regim de funcţionare mixt, conform informaţiilor înscrise în Certificatul de Conformitate, sau echipat cu motorizare GPL/GNC;
  • ecobonus în valoare de 1.500 de lei în cazul în care în Certificatul de Conformitate este înscrisă şi cantitatea de emisii de CO2 conform standardului WLTP, pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, al cărui sistem de propulsie generează maximum 105 g CO2/km NEDC în regim de funcţionare mixt, sau echipat cu motorizare GPL/GNC;
  • ecobonus în valoare de 1.500 de lei în cazul în care în Certificatul de Conformitate este înscrisă doar cantitatea de emisii de COconform standardului WLTP, se acordă pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, al cărui sistem de propulsie generează maximum 124 g CO/km WLTP în regim de funcţionare mixt;
  • ecobonus în valoare de 3.000 de lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, exceptând motocicletele, echipat cu sistem de propulsie hibrid.

Ecobonusurile se pot cumula în cazul în care mașina nouă îndeplinește ambele condiții, ajungându-se astfel la o reducere de 12.000 de lei din prețul total al autovehiculului nou.

În cadrul Programului Rabla Plus, se acordă 45.000 de lei pentru mașinile full electrice și 20.000 de lei pentru mașinile hibrid plug-in, dar nu mai mult de 50% din valoarea autoturismului nou.

Cei care vor dori să renunțe la o mașină veche, poluantă, și să achiziționeze un autovehicul electric, vor beneficia atât de prima de casare acordată prin Programul Rabla Clasic, în valoare de 7.500 de lei, cât și de ecotichetul alocat în cadrul Programului Rabla Plus.

Pentru achiziționarea de motociclete noi în schimbul predării spre casare a unui autovehicul uzat, se acordă o primă de casare de 5.500 de lei.

Sursa: Ministerul Mediului

related posts

Leave a Comment