Home Social Klaus Iohannis: „Situația economică se ÎNRĂUTĂȚEȘTE CONSTANT! Avem mare nevoie de acțiune coordonată la nivelul Uniunii Europene”

Klaus Iohannis: „Situația economică se ÎNRĂUTĂȚEȘTE CONSTANT! Avem mare nevoie de acțiune coordonată la nivelul Uniunii Europene”

by tomisnews
0 comment

Președintele României, Klaus Iohannis, a avut, joi, declarații de presă de la Palatul Cotroceni. Șeful statului participă astăzi, de la 17:00, la o videoconferință cu membrii Consiliului European, dedicată măsurilor pentru combaterea efectelor pandemiei COVID – 19. Potrivit lui Iohannis, în timpul președinției României a Consiliului Uniunii Europene, s-a constituit o rezervă strategică pentru situații de criză și tot România este primul beneficiar european al acestor ajutoare. Într-o primă fază, este vorba de ajutoare în valoare de 10 milioane de euro și ne referim aici la măști, echipamente de protecție și ventilatoare. De asemenea, Iohannis va pune accentul în timpul videoconferinței pe importanța liberei circulații a mărfurilor la nivel european.

„Din perspectiva noastră, intenționez să subliniez o serie de aspecte deosebit de importante pentru noi. La nivelul Uniunii, prin intermediul Comisiei Europene, au fost demarate achiziții în comun de echipamente și dispozitive medicale necesare gestionării epidemiei. (…) Având în vedere că situația s-a deteriorat rapid și în țara noastră în ultimele zile, a devenit crucială demararea urgentă a procedurilor de achiziții. (…) La nivel european, în timpul președinției noastre a Consiliului Uniunii Europene, constituirea unei rezerve strategice de echipamente medicale, în cadrul mecanismului european de protecție civilă. România este primul membru al Uniunii care a primit acceptul Comisiei Europene de a demara procedurii de achiziție pentru constituirea acestei rezerve pe teritoriul țării noastre. Într-o primă etapă, în limita sumei de 10 milioane de euro, va viza echipamente medicale de protecție – măști, costume și ventilatoare. Această procedură se desfășoară independent de achizițiile făcute direct de Comisie. (…) Voi solicita o finanțare mai consistentă pe acest program și voi arăta disponibilitatea României de a se implica mai mult în acest mecanism. Voi transmite partenerilor noștri din Uniunea că avem nevoie de lanțuri funcționale de aprovizionare, pentru accesul la bunuri esențiale. Libera circulație a bunurilor este esențială”, a spus Klaus Iohannis.

Potrivit șefului statului, situația economică a Europei și implicit a României se înrăutățește constant și se impune un plan european post-criză.

„Efectele economice se fac resimțite la nivelul tuturor statelor europene și se înrăutățește constant. Avem mare nevoie de acțiune coordonată la nivelul Uniunii. Trebuie să concepem o strategie de recuperare post-criză. Comisia Europeană trebuie încurajată pentru un plan de acțiune pentru aplicarea unor instrumente. Uniunea Europeană traversează o perioadă extrem de dificilă. Ne confruntăm cu o realitate care devine cu fiecare zi mai dramatică și suntem forțați să ne adaptăm rapid. Sunt convins că proiectul european va ieși întărit din această grea încercare, iar noi vom înțelege cât de importante sunt valorile care ne unesc și pe care de multe ori uităm să le apreciem cum se cuvine. (…) Respectați restricțiile impuse de autorități. Stați acasă pentru că doar așa putem să ne protejăm sănătatea. Cu cât reușim acum să limităm răspândirea coronavirus cu atât putem să revenim la activitățile cărora le simțim acum lipsa. Știu că este greu, dar numai așa putem să învingem virusul”, a mai spus Klaus Iohannis.

related posts

Leave a Comment