Home Sănătate Elongațiile vertebrale în recuperarea medicală

Elongațiile vertebrale în recuperarea medicală

by Romanov Alex
0 comment

Elongațiile vertebrale au un rol esențial în terapia de recuperare. Printre numeroasele modalități terapeutice care se efectuează la ora actuală se regăsește și elongația sau tracțiunea vertebrală, denumită uneori și metoda de decompresie vertebrală.

Elongația vertebrală este o procedură extrem de eficientă, un instrument terapeutic recomandat de specialiștii în recuperare, datorită rezultatelor remarcabile.

„Elongația vertebrală este o procedură prin care se aplică o forță de tracțiune asupra unor segmente ale coloanei vertebrale, este vorba despre zona cervicală și lombară, cu scopul de a realiza o decompresiune a elementelor anatomice ale coloanei vertebrale. În urma acestei decompresiuni, se obțin niște efecte terapeutice deosebite: presiunea de pe discurile intervertebrale scade. Această decompresiune a coloanei vertebrale duce la alinierea articulațiilor, putând avea chiar efectul unei manipulări, iar elongația acționează și asupra părților moi care învăluie coloana vertebrală, iar astfel contracturile musculare sunt reduse semnificativ. Totodată, se îmbunătățește vascularizația sanguină și limfatică la nivelul segmentelor tratate, ceea ce grăbește procesele de vindecare. În speță, indicațiile principale ale acestei proceduri sunt discopatia lombară, cervicală, de stadiu întâi, doi și chiar de stadiu trei.”, declară dr. ADRIANA DRĂGAN, medic primar Recuperare Medicală și Medicină Fizică

La ora actuală, există echipamente moderne, confortabile  prin care elongația vertebrală se poate executa cu maximă eficientă și siguranță pentru pacient, echipamente care permit un control precis al forței și timpului de tracțiune și a unghiului de aplicare a forței de tracțiune asupra coloanei vertebrale.

„Un dispozitiv care să permită un confort al pacientului și un control foarte precis al forței de tracțiune, există mese de elongație performante, care se deplasează odată cu pacientul, dar mai există și dispozitive cu care noi putem să controlăm unghiul în care este poziționată coloana pacientului, iar aparatul fiind performant dispune de un dispozitiv de tracțiune care face această tracțiune în trepte care să aibă perioade de pauză, care să poată să crească progresiv forța de tracțiune.”, completează dr. ADRIANA DRĂGAN, medic primar Recuperare Medicală și Medicină Fizică

Pentru această procedură, există și anumite contraindicații, în cazul pacienților care au suferit fracturi ale coloanei vertebrale, osteoporoză sau boli inflamatorii ale coloanei vertebrale, insuficiență cardiacă sau respiratorie.

related posts

Leave a Comment