Home Actualitate Secetă puternică în Dobrogea

Secetă puternică în Dobrogea

by Crina Matei
0 comment

Dacă nu ne omoară virusul, murim de foame. În iarna nu prea a nins iar primăvara nu a plouat.  95% dintre lanurile de cereale sunt vestejite din cauza secetei, iar gricultorii raporteaza culturi calamitate pe banda rulanta. Asta ar putea duce la scumpiri ale alimentelor, în special în sectorul panificației.

În Dobrogea există localități în care nu a mai plouat de câteva luni. Fermierii spun că toata producția e compromisă, din cauza lipsei precipitațiilor. În perioada decembrie-februarie ar fi trebuit să se acumuleze cea mai mare cantitate de apă în sol, necesară la pornirea în vegetație, primăvara.

Agronomii spun că deja s-a instalat seceta pedologică, adică până la 1 metru sub pământ nu există apă deloc. E nevoie de multă ploaie pentru ca un hectar de grâu are nevoie de 800 de metri cubi de apă. Meteorologii nu se-așteaptă la precipitații în perioada următoare, însă chiar dacă ar fi plouat, oricum era prea târziu. Câmpurile deja au prins culoarea galbenă: culturile pălesc. Soluția pentru fermieri ar fi irigarea.

Și nu doar cerealele sunt afectate de secetă. Rapița, mazărea au avut și ele de suferit din cauza lipsei de precipitații.

La nivelul județului Constanța sunt peste 50.000 de hectare de teren arabil, iar peste 400.000 sunt cultivate. Peste 75 la suta din această suprafață este afectată de secetă.

related posts

Leave a Comment